Znamenja, da je Factor banka v težavah, zaupanje vanjo pa pada, bi lahko v Banki Slovenije, ki je banko v petek poslala v likvidacijo, opazili že lani poleti. Že takrat so namreč v dolgoročni obstoj banke očitno verjeli le njeni vodilni in ljudje, ki so tako ali drugače povezani z banko.

To nakazujejo dogodki iz lanskega junija, ko je Factor banka vpisala zamenljive (Co-Co) obveznice 23. izdaje z oznako FB23. Te so bile kot element prvovrstnega temeljnega kapitala banke pogojno pretvorljive v delnice. Nominalni znesek njihove glavnice je znašal 60 evrov, obrestno mero pa je banka določila pri 9,75 odstotka letno. Z njimi je želela Factor banka osnovni kapital dvigniti z 11,6 milijona evrov na 14,5 milijona evrov, s čimer so njeni delničarji soglašali že na skupščini novembra 2011.

Toda s seznama podjetij in oseb, ki so vpisale te obveznice, je mogoče sklepati, da finančni instrumenti Factor banke že lani niso zanimali nikogar zunaj kroga oseb, ki so bile že pred tem tako ali drugače povezane z banko. Te so skupno vpisale domala vse od skoraj 24.000 omenjenih obveznic, ki so bile v nominalnem znesku skupno vredne 1,4 milijona evrov. Daleč največ – kar okoli 70 odstotkov – obveznic FB23 ima tako v lasti podjetje Elektronček v lasti Joca Pečečnika, ki je pomemben komitent Factor banke. Poleg tega, da ima Elektronček pri njej najet dolgoročni kredit v višini devet milijonov evrov, za katerega je zastavil nepremičnine v Mengšu, je bil Pečečnik pred začetkom likvidacije tudi med večjimi lastniki banke. Skupaj z izvršnim direktorjem Elektrončka Tomažem Žvipljem imata v lasti dva odstotka delnic.

Za skoraj 344.000 evrov obveznic je odkupil tudi Gregor Škapin, sicer največji lastnik banke med fizični osebami. 3,44-odstotni delež je nanj že pred leti prenesel njegov oče Boris Škapin, nekdanji namestnik izvršnega direktorja Svetovne banke, ki je v času vlade Boruta Pahorja sedel v nadzornem svetu NLB. Boris Škapin je bil vsaj pred leti povezan še z enim večjim lastnikom banke – švicarsko družbo Promos Holding AG, ki obvladuje 4,19 odstotka delnic. Škapin je bil po podatkih iz švicarskega registra član njenega upravnega odbora.

Naslednjih pet vplačnikov na seznamu prihaja kar iz same banke. 364 obveznic po nominalni ceni 21.840 evrov je tako odkupil Ciril Dragonja, ki je junija lani prevzel vodenje banke. Sledi mu njegov predhodnik Boris Pesjak, dolgoletni prvi mož banke, ki je vpisal 346 obveznic po 20.760 evrov. Podobno so v nekoliko nižjih zneskih storili še vodja sektorja mednarodnega poslovanja v Factor banki Elvira Žvipelj, član uprave Dušan Valenčič in Matej Jančar, ki je v banki zadolžen za tuje pravne osebe. Simboličnih 12 obveznic sta skupaj vplačali še dve osebi, ki sta povezani z banko: Stanko Glavan in Boris Milevoj. Podjetje BSD nepremičnine, v katerem sta solastnika, ima v lasti skoraj štiri odstotke delnic banke. Milevoj, ki sedi tudi v nadzornem svetu banke, in Glavan pa sta bila tudi solastnika družbe Factor Leasing, ki je lani končala v stečaju. Pomembno vlogo je imela tudi pri poslih s preprodajo Merkurjevih trgovskih centrov, zaradi katere je sodišče nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža, sicer nekoč pomembnega komitenta Factor banke, obsodilo na zaporno kazen.

Zakaj Banka Slovenije v dejstvu, da kupovanje obveznic, ki lastnikom prinašajo le delež v Factor banki (ne pa izplačila), že lani tako rekoč ni zanimalo zunanjih vlagateljev, ni videla razloga za ostrejše ukrepanje, ni znano. Dejansko se je zgodilo ravno nasprotno. Banka Slovenije, ki jo je takrat še vodil Marko Kranjec, je skoraj hkrati Factor banki izdala celo odločbo za pridobitev kvalificiranega deleža v KD Banki. Kot so včeraj sporočili iz ACH, ki je največji lastnik Factor banke, je regulator junija lani »nedvoumno zapisal oceno o primernosti Factor banke kot bodočega kvalificiranega imetnika«. »S tem je sporočil, da ima banka dobro ime, mnogoletne izkušnje na področju bančništva in da je finančno trdna,« so še poudarili. Naključno ali ne je navadne obveznice s sedemodstotno obrestno mero, ki jih je Factor banka izdala letos (FB25), pozneje v celoti pokupila Adriatic Slovenica. Ta je v lasti Skupine KD, ki je Factor banki prodala KD banko.