»Dogovorili smo se, da bomo dali vse od sebe, da po 110 letih Pekova blagovna znamka in proizvodnja obutve ostaneta v Tržiču,« je po sestanku povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic in pojasnil, da se bodo borili do konca, saj jim drugega ne preostane. Skrbi pa ga usoda večine od 364 zaposlenih v tržiškem Peku, katerih povprečna starost se giblje okrog 50 let in za katere v Tržiču drugih delovnih mest ni.

Nekaterim Peko pomeni vse

»Menimo, da je Peko treba ohraniti, da je treba ohraniti proizvodnjo in delovna mesta. Upamo, da se bodo sedaj odzvali lastniki, ki so za to odgovorni,« je izpostavila predsednica Pekovega sindikata Sandra Lang in dodala, da v Peku ostajajo optimistični. Nekaterim Peko pomeni dobesedno vse, saj sta v njem zaposlena oba zakonca, zato bi propad družbe pomenil zelo hude osebne zgodbe.

Sajovic verjame, da ima vlada vendarle nek scenarij in bo Peku lahko hitro pomagala. »V tem trenutku tudi hitro ni dovolj hitro, ampak je treba takoj,« je opozoril. Z lastniki in predstavniki države kot večinske lastnice se doslej o nadaljnjih korakih še ni pogovarjal. Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so sporočili, da »bo država iskala novo rešitev za Peko in bo na tem projektu začela delati naprej že prihodnji teden«.

Insolventnost že prihodnji teden

»Še verjamem v zdrav razum in da se najde rešitev v roku dveh, treh dni in da se z lastniki dogovorimo, kako naprej,« je poudaril Sajovic, ki je že govoril s predsednikom nadzornega sveta Peka Robertom Ličnom in ugotovila sta, da če ne bo takojšnjega odziva države, bo Peko primoran najverjetneje že v začetku prihodnjega tedna razglasiti insolventnost. »Vseeno upam, da bo država našla neko rešitev in to ne bo potrebno,« je dodal.

Peko ima s strani davčne uprave, ki ji dolguje preko pol milijona evrov, že od začetka tega tedna blokiran račun, čeprav je bilo po Sajovčevih besedah dogovorjeno, da z izvršbo počaka vsaj do konca meseca.

Proizvodnja s pomočjo starih zalog še teče

Tudi dobavitelji, ki jih skrbi, kako bo s poplačilom njihovih terjatev, so se na odločitev Osimpexa takoj odzvali. Proizvodnja v Peku sicer s pomočjo starih zalog trenutno še teče, čeprav je zaradi pomanjkanja materiala že zelo motena. »Slej ko prej se bo ustavila in če se to zgodi, jo je praktično nemogoče ponovno zagnati,« je opozoril Sajovic in ponovno pozval državo, naj najde takojšnjo rešitev.

Da je treba z odločitvijo pohiteti, je Sajovic vlado in lastnike opozarjal že od začetka prodaje. Kljub temu, da so se pogajanja komisije za prodajo z Osimpexom zavlekla, bi bil položaj že rešen, če bi bila kupoprodajna pogodba 28. marca, ko je komisija sprejela odločitev o prodaji, podpisana, ne pa le parafirana. Problem je nastal, ko se je v prodajo vmešala politika, ugotavlja Sajovic, ki ne ve, zakaj je bilo po parafiranju pogodbe do končne odločitve treba čakati še dva meseca.

Osimpexa se ni bal

»Ne glede na to, kakšna so bila zavarovanja Peka, se jaz Osimpexa nisem bal, ker se je javno izpostavil. Bojim pa se špekulantov, ki samo čakajo, da bi šel Peko v stečaj, in da bi pod ceno dobili tisto, kar je za njih zanimivo, v prvi vrsti trgovsko mrežo, predvsem na Hrvaškem,« je izpostavil Sajovic.

Prepričan je, da lahko Peko obstane, a za to potrebuje sveža sredstva najprej za poplačilo zapadlih obveznosti in za nakup novega materiala, potem pa še nekaj milijonov evrov za reorganizacijo, prestrukturiranje in posodobitev proizvodnje, trgovske mreže in razvoja. »Da bodo naši čevlji cenovno in po izgledu zanimivi končnemu kupcu,« je poudaril.