Na dan prihajajo nove nepravilnosti v zgodbi o postavitvi Poslovne cone (PC) Komenda, ki se je odvila pod osebnim pokroviteljstvom župana občine Komenda Tomaža Drolca, spremljali pa so jo očitki o milijonskih izplačilih zasebnim partnerjem in odtekanju denarja na račune svetovalcev.

Župan Drolec, ki je bil nedavno zaradi zlorabe uradnega položaja nepravnomočno obsojen na več mesecev zaporne kazni, je imel z občinskim podjetjem PC Komenda več kot leto in pol sklenjeno podjemno pogodbo. Na podlagi tega naj bi protizakonito prišel do več kot 36.000 evrov premoženjske koristi. Navedeno ugotavlja komisija za preprečevanje korupcije, s primerom pa se po naših neuradnih informacijah ukvarja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kjer nam tega včeraj niso ne potrdili ne zanikali.

Za »aktivno sodelovanje in pomoč pri iskanju kupcev za zemljišča v PC Komenda« sta Drolec in PC Komenda leta 2010 sklenila več pogodb. Na osnovi predloženih poročil o opravljenem delu je dobil mesečna sredstva v višini 1500 evrov. V tistem času je podjetje, ki je v 80-odstotni lasti občine Komenda, vodila Karmen Škufca, v nadzornem svetu pa so sedeli tudi občinski veljaki. Zanimivo je, da je bil eden od nadzornikov tudi Drolec, vendar le do septembra 2010, mesec dni pred začetkom sodelovanja s PC Komenda.

Drolčevo delo je bilo svetovanje upravi pri vzpostavitvi poslovne cone, pri prodaji in sklepanju drugih poslov, pri pogajanjih in dogovarjanjih s ključnimi strankami (kupci, banke, občina Komenda), usmerjanje potencialnih kupcev na naslov naročnika... Iz dostopnih poročil o opravljenem delu izhaja, da je med drugim sestankoval v zvezi z nakupom zemljišča za potrebe gradnje vrtca v poslovni coni, pregledoval infrastrukturo, predstavljal občinsko podjetje na mednarodnem nepremičninskem sejmu v Münchnu, v njegovi domeni je bilo tudi vodenje predstavnikov Ikee in Mercatorja po gradbišču.

Županovo postransko delo za podjetje v lasti občine je kmalu zmotilo njegov nadzorni svet. Decembra 2011, ko je PC Komenda že vodil aktualni direktor Matic Romšak, je nekoliko spremenjeni nadzorni svet pozval Drolca, naj pogodbo o poslovnem sodelovanju in svetovanju predloži v obravnavo komisiji za preprečevanje korupcije. Ker se župan ni odzval, je lanskega maja sledil še en dopis, z začetkom julija pa so nadzorniki ustavili vsa nadaljnja izplačila. Kljub vsemu je Drolec od PC Komenda v dveh letih prejel več kot 36.000 evrov.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki je oktobra letos začela postopek proti Drolcu, je na podlagi dokumentacije in pridobljenih pojasnil ugotovila, da je poklicni župan v nasprotju z zakonodajo opravljal pridobitno dejavnost in opustil dolžno ravnanje, saj komisije ni zaprosil za dovoljenje za opravljanje del po podjemnih pogodbah. Ne le da si je Drolec v nasprotju z zakonom zagotovil že omenjeno premoženjsko korist, za PC Komenda je za dodatno plačilo opravljal storitve in dela, »ki bi jih po mnenju komisije moral opravljati primarno v funkciji župana (...), kar prav tako kaže na nizko stopnjo integritete te osebe«.

S svetovanjem je služilo tudi podjetje KB, ki ga je vodil nekdanji manjšinski lastnik PC Komenda Branko Plešinac. Pri nadzoru poslovanja je bilo ugotovljeno tudi namerno izčrpavanje z visokimi plačili za svetovanje raznim slamnatim podjetjem. Spomnimo, da je bila posredna solastnica poslovne cone tašča Drolčeve hčere, Maje Drolec Mikek. Ta je leta 2003 občini Komenda celo prodala zemljo za gradnjo poslovne cone, ki jo je prej kupila od nekoga tretjega.

Za komentar smo se včeraj obrnili tudi na Drolca, ki z ugotovitvami komisije ni bil seznanjen. Pojasnila je obljubil v ponedeljek.