Belgijska KBC, solastnica NLB od leta 2002, je lastniški delež v banki zmanjševala že nekaj časa, o dokončnem izstopu iz lastništva pa se je z državo dogovorila tik pred koncem lanskega decembra. Postopki so bili zaključeni v začetku marca, ko je Slovenija od KBC po ceni en evro za delnico oz. za skupaj 2,765 milijona evrov kupila še preostalih 22 odstotkov delnic NLB v lasti Belgijcev.

Pred tem sta bili februarja in marca izpeljani dve dokapitalizaciji NLB, pri obeh pa so sodelovali državni lastniki. Deleže v NLB imajo tudi Zavarovalnica Triglav, ki je v večinski državni lasti, Poteza Naložbe v stečaju, družba UCTAM, NFD 1, Triglav Steber 1 in družba Banermo.

Najprej sta Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) v skladu s sklepom lanske decembrske skupščine dokapitalizirali NLB za 1,9 milijona evrov, pri čemer je bil emisijski znesek ene delnice določen pri 8,35 evra. Zatem pa je država v začetku marca dodatno okrepila lastniški delež v NLB še s pretvorbo lanskega 320 milijonov evrov posojila v obliki t.i. Co Co obveznic v lastniški kapital.