NLB je triodstotni delež v Zavarovalnici Triglav prodala minuli petek prek Ljubljanske borze, in sicer za 12 milijonov evrov.

Kot so danes sporočili iz NLB, si je uprava v okviru programa prestrukturiranja med prednostnimi nalogami zastavila tudi dezinvestiranje na področju nestrateških naložb in s tem doseganje pozitivnega vpliva na kapital banke. Med nestrateške naložbe NLB sodijo tudi delnice in deleži različnih gospodarskih družb, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke, za kakršne so veljale tudi delnice Zavarovalnice Triglav.

Prodaja triodstotnega deleža NLB v Zavarovalnici Triglav je bila tako skladna z zastavljeno strategijo dezinvestiranja in z zahtevo glavnega lastnika banke, da se nestrateške naložbe proda čim prej ter s tem prispeva k izboljšanju kapitalskega položaja banke, še pojasnjujejo v NLB.

Medtem ko je poslanec SD Matjaž Han danes na zaslišanju kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja v DZ vodstvu NLB očital, da je delež v Zavarovalnici Triglav prodalo brez dogovora z državo, pa v NLB zatrjujejo, da se je uprava pred prodajo posvetovala s finančnim ministrstvom o možnostih sklenitve skupnega sporazuma o prodaji.

Poslanka DeSUS Marija Plevčak pa je ocenila, da je bila dosežena cena za delnico Zavarovalnice Triglav z nekaj več kot 16 evri prenizka. »Če bi organizirano prodali celoten paket, s katerim razpolaga država, bi lahko dosegli mnogo, mnogo višjo ceno,« je dejala.

Čufer, ki na položaj finančnega ministra prihaja iz NLB, je bil v komentarju prodaje deleža v Zavarovalnici Triglav redkobeseden; dejal je, da se mu odločitev zdi bizarna.

Medtem ko mediji ugibajo, kdo je bil kupec triodstotnega deleža največje slovenske zavarovalnice, pa v Zavarovalnici Triglav pravijo, da je to vprašanje za lastnike. Sicer pa so mnenja, da sam tip lastništva ni ključna dimenzija, bolj pomembno se jim zdi, da bo zavarovalnici zagotavljal razvoj in rast. »V vsakem primeru pa verjamemo, da je zavarovalnica lahko zanimiva naložba za vlagatelje,« so odgovorili na vprašanje STA.