NKBM se je odločila zaostriti boj s predsednikom upravnega odbora in glavnim izvršnim direktorjem Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) Ljubom Pečetom in Miranom Kalčičem, ki sta s serijo verižnih poslov odločila boj za prevzem ZVD v prid Marku Moharju in Matjažu Satlerju.

Na skupščini ZVD, ki je napovedana za 28. avgust, bodo namreč delničarji odločali o zahtevi NKBM, ki želi iz statuta ZVD izbrisati omejitev, po kateri morajo biti na skupščini praktično vse odločitve sprejete z najmanj 90-odstotno podporo. Čeprav imata NLB in NKBM v lasti 75-odstotni delež ZVD, ki sta ga zasegli holdingu Zvon Ena, na skupščini zaradi te omejitve ne moreta sprejeti niti odločitve o delitvi bilančnega dobička. Prav tako ne moreta dobiti niti enega predstavnika v upravnem odboru, ki ga še vedno vodi Ljubo Peče, nekdanji predsednik uprave propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva.

Vsi vzvodi odločanja so namreč v rokah družbe Klicni Center, ki ima v lasti odločujoč delež ZVD in ki jo prek družbe MSIN Razvoj po novem obvladujeta Mohar in Satler. Kot smo razkrili v Dnevniku, je MSIN junija za vsega 10.000 evrov kupil večinski delež Klicnega Centra, na katerega sta Kalčič in Peče že pred dvema letoma prenesla 11 odstotkov ZVD, v naslednji fazi pa 51-odstotni delež te družbe prodala odvetniku Dušanu Selakoviću. Čeprav je imel ZVD predkupno pravico za Selakovićev delež v Klicnem Centru, se je tej odpovedal in tako Moharju in Satlerju tlakoval pot v ZVD. Hkrati je ZVD celo finančno podprla Moharja in Satlerja. Sočasno, kot je MSIN Razvoj kupil Klicni Center, je namreč ZVD od Skupine MSIN za okoli 700.000 evrov kupil 9,3-odstotni delež družbe EGP. Celotno kupnino je Skupina MSIN nato posodila naprej Klicnemu Centru, ta pa je s prejetim denarjem po dveh letih ZVD naposled plačal kupnino za delnice ZVD.

»Ne vidim razloga, zakaj bi podprli predlog NKBM,« nam je povedal Mohar. V primeru, da na skupščini sprememba statuta ne bi dobila zadostne podpore, NKBM po naših informacijah že pripravlja kazenske ovadbe in odškodninske tožbe proti vodstvu ZVD. S tem ko sta se Peče in Kalčič odpovedala predkupni pravici za Klicni Center in obenem še finančno podprla svoja izbranca, sta namreč oškodovala preostale lastnike. Ne gre namreč zanemariti, da sta Mohar in Satler v lastništvo ZVD vstopila le nekaj dni pred iztekom roka za oddajo nezavezujočih ponudb za večinski delež ZVD, ki ga prodajata NLB in NKBM. Prav zaradi tega naj bi večina preostalih ponudnikov prilagodila svoje ponudbe in naj bi jih celo pogojevala s predhodnim črtanjem omejitev iz statuta ZVD ali s pridobitvijo najmanj 90-odstotnega deleža. Prav zaradi tega NLB in NKBM po skoraj dveh mesecih še vedno nista obvestila interesentov za nakup večinskega deleža ZVD, ali in kako bosta nadaljevala prodajne postopke. Brez spremembe statuta sta namreč banki obsojeni na pogajanja zgolj s Skupino MSIN. To je brez dvoma slaba popotnica za male delničarje ZVD, ki si tako ne morejo obetati konkurenčnega boja in s tem povezane prevzemne premije. Kupec paketa delnic, ki ga prodajata NLB in NKBM, bi moral namreč objaviti prevzemno ponudbo in tudi preostalim delničarjem ponuditi izhod iz lastništva po enaki ceni, kot bi jo iztržili banki.

Kalčič se že več tednov na naše klice ne odziva, Peče pa na naša vprašanja ni želel odgovarjati. »Ničesar ne komentiram,« je bil kratek.