Menedžerji ACH, zbrani v podjetju Protej, so včeraj uradno postali 66-odstotni lastniki novomeškega proizvajalca počitniških prikolic in avtodomov Adria Mobil. To jim je omogočilo vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero sta NLB in NKBM prenesli posojila ACH in Proteju, saj se je odkrito postavilo na stran generalne direktorice ACH Sonje Gole.

V bančnih krogih so se že prejšnji teden razširile informacije, da med Goletovo in DUTB prek revizijske družbe KPMG potekajo dogovori o »premirju«. Dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu, to tudi potrjujejo. Čeprav je DUTB 9. januarja pisno odstopila od vseh kreditnih pogodb, menedžerje ACH pozvala k plačilu obveznosti in napovedala, da bo začela zaseg zastavljenega premoženja, je dan pozneje sledil popoln preobrat. Minuli petek ob 19. uri so se v pisarni notarja Mira Košaka sestali generalna direktorica ACH in Adrie Mobila Sonja Gole, direktor Proteja Branko Šibakovski in izvršni direktor DUTB Aleš Koršič. Na tem sestanku so sklenili »dogovor o mirovanju«, s katerim je Goletova na en mah rešila tako ACH kot tudi Protej.

Kako so šli v DUTB na roke ACH

Koršič je namreč preklical zahtevo DUTB za poplačilo posojil, se odpovedal uveljavljanju natečenih zakonskih zamudnih obresti, Proteju in ACH pa odobril enoletni moratorij za odplačilo glavnice posojil. Po tem dogovoru morata obe družbi tekoče poravnavati obresti, vendar le, če bosta likvidni. To bosta sicer presojala finančna direktorja Proteja in ACH, ne pa tudi DUTB. V oči bodejo tudi nekatere zaveze, ki jih je dala DUTB. V pogodbi z ACH in Protejem se je tako že vnaprej zavezala, da bo po najboljših močeh podprla program razdolževanja, ki ga bodo pripravili v ACH. Prav tako bo kot kupec sodelovala tudi pri prodaji zastavljenega premoženja, če bo po njihovi presoji to ekonomsko upravičeno. Koršič se je obenem zavezal, da bodo v DUTB enake kriterije zasledovali tudi pri posojilih ACH in Proteja, ki jih bo na slabo banko po odobritvi evropske komisije prenesla Abanka Vipa.

Kaj je v ozadju nenavadnega dogovora med vodstvom DUTB in menedžerji ACH, za zdaj ni mogoče ugotoviti. Jasno je le, da je ta že včeraj šokiral nekatere banke upnice ACH, ki jih je Goletova ujezila z zadnjimi manevri. Ob tem velja opozoriti, da so v DUTB s podpisom dogovora z ACH in Protejem posredno odobrili tudi nedavno izplačilo dividend, ki je menedžerjem omogočilo prenos Adrie Mobila na njihovo zasebno družbo. Spomnimo, Protej je dva dni pred iztekom lanskega leta na skupščini ACH sprejel sklep o izplačilu celotnega bilančnega dobička ACH v višini 21,7 milijona evrov. Istočasno si je 27 milijonov evrov dividend iz Adrie Mobila izplačal tudi ACH. Toda namesto denarja je Protej dividende dobil izplačane kar v obliki deleža v Adrii Mobilu.

V zameno za ugodnosti se je Sonja Gole zavezala, da bo v zavarovanje posojil pri DUTB zastavila za najmanj 24 milijonov evrov obveznic, ki jih bo najpozneje do prihodnjega ponedeljka izdala Adria Mobil. V zavarovanje je DUTB dobila tudi 87-odstotni delež novomeške družbe. Na ta delež je že pred dobrim tednom dni zastavno pravico za zavarovanje posojila v višini dveh milijonov evrov uspelo vpisati Unicredit banki, ki je s tem tudi preprečila prenos večinskega deleža Adrie Mobila z ACH na Protej. Toda Goletova je na sklep o izvršbi vložila ugovor, sodišče pa ji je v izredno kratkem času očitno tudi ugodilo. Po novem ima namreč Unicredit banka zastavno pravico vpisano le še na 21-odstotnem deležu Adrie Mobila, ki je ostal v lasti ACH, ne pa tudi na deležu, ki je bil prenesen na Protej.

V slabi banki zaviti v molk

Preostale banke upnice si sicer na vse pretege prizadevajo razveljaviti lansko izplačilo dividend in prenos Adrie Mobila v neposredno last Proteja. Po navedbah naših virov so si bankirji enotni, da Proteja ne nameravajo reševati. A kljub temu naj bi predstavniki slabe banke na torkovem medbančnem sestanku poudarjali, da je treba Goletovi dati čas za pripravo programa prestrukturiranja. Toda preostale banke upnice na to ne pristajajo in zahtevajo zamenjavo Goletove, saj je z zadnjimi potezami izgubila njihovo zaupanje. Kakšen dogovor so sklenili z Goletovo, predstavniki DUTB po naših informacijah niso želeli razkriti preostalim bankam upnicam. Prav tako naj se ne bi želeli opredeliti niti do lanskega izplačila dividend v ACH in Adrii Mobilu.

Zakaj so preklicali odstop od kreditnih pogodb, ACH in Proteju odobrili enoletni moratorij za odplačilo glavnice posojil in se odpovedali uveljavljanju zakonskih zamudnih obresti, na DUTB niso želeli pojasniti. »Konkretnih primerov, še posebno tistih, v katerih potekajo pogajanja, ne bomo komentirali,« so nam povedali. Dodali so, da »v vsakem primeru posebej sprejemajo primerne ukrepe za ohranjanje oziroma optimizacijo premoženja«. Kako sta odlog plačila glavnice in odpoved uveljavljanju zamudnih obresti vplivala na »optimizacijo« premoženja, niso pojasnili. Prav tako niso hoteli komentirati očitkov, da sklenitev dogovora pomeni neenakopravno obravnavo upnikov. Po naših izračunih se je DUTB odpovedala najmanj 100.000 evrom zamudnih obresti.