Do 0,7-odstotne rasti nemškega BDP na četrtletni ravni je prišlo po tem, ko je gospodarstvo v prvem trimesečju stagniralo, v zadnjem lanskem četrtletju pa se je celo skrčilo za 0,5 odstotka.

Domača potrošnja in investicije

Na letni ravni se je nemško gospodarstvo v obdobju od aprila do junija okrepilo za 0,9 odstotka, potem ko je v prvih treh mesecih beležilo 1,6-odstotni upad, v zadnjem lanskem trimesečju pa stagnacijo.

Podrobnejši podatki nemških statistikov kažejo, da so k četrtletni rasti nemškega BDP prispevale predvsem domača potrošnja in investicije.

Po desezoniranih podatkih, prilagojenih številu delovnih dni, se je domača potrošnja v četrtletni primerjavi okrepila za 0,5 odstotka, bruto investicije pa za 0,9 odstotka.

Okrepljene investicije v gradbeništvu

Od tega so se po hladni in vremensko neprijazni zimi najbolj okrepile investicije v gradbeništvu (za 2,9 odstotka), investicije v opremo pa so se povečale za 0,9 odstotka. Vse skupaj je domača poraba pridobila 0,6 odstotka.

Po desezoniranih podatkih je bil rahlo pozitiven še vedno tudi prispevek zunanje trgovine, saj se je izvoz v primerjavi s predhodnim trimesečjem okrepil za 2,2 odstotka, uvoz pa za dva odstotka.

Zvišujejo se plače

Skupaj je domača poraba k rasti BDP prispevala 0,5 odstotne točke, zunanja trgovina pa 0,2 odstotne točke.

Ugodne gospodarske razmere zvišujejo tudi razpoložljivi dohodek nemških gospodinjstev, ki se je na letni ravni okrepil za 2,4 odstotka. Zvišujejo se tudi plače, in sicer bruto za 2,7 odstotka, neto pa za 2,1 odstotka.

Britanski BDP v drugem četrtletju navzgor celo za 0,7 odstotka

Britansko gospodarstvo se je v letošnjem drugem četrtletju okrepilo še bolj, kot sprva ocenjeno, je razvidno iz druge ocene britanskega statističnega urada. Britanski BDP se je med aprilom in junijem na četrtletni ravni namreč okrepil za 0,7 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od predhodne ocene.

Kot so pojasnili britanski statistiki, so rast zabeležili vsi gospodarski sektorji, revizija navzgor pa je povezana s predelovalno industrijo, gradbeništvom in delom storitvene panoge.

Rast gospodarstva se je več kot podvojila

Na četrtletni ravni se je rast britanskega gospodarstva v drugem trimesečju več kot podvojila; med januarjem in marcem je bila namreč 0,3-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na letni ravni se je medtem britanski BDP glede na drugo oceno v drugem četrtletju okrepil za 1,5 odstotka, kar je prav tako 0,1 odstotne točke nad predhodnim izračunom.

Revizija navzgor je prijetno presenetila tudi analitike, ki sprememb prve ocene niso pričakovali. V britanski vladi so medtem prepričani, da gre za novo znamenje, da je država dobro na poti gospodarskega okrevanja. »Okrevanje pa bo dolgotrajno,« so priznali.