Če bo tokratna prodaja Mercatorja po 86 evrov za delnico uspešna, bi se skupina Laško razdolžila za 75 milijonov evrov. S to razdolžitvijo bi Pivovarna Laško postala zanimiva za strateške partnerje, zadnjo besedo pa bo imela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je največji, skoraj četrtinski lastnik pivovarne.

Skupina Laško, ki ima v Mercatorju skoraj 24-odstotni lastniški delež, se je uspela z bankami upnicami dogovoriti za nov reprogram posojil do konca leta 2016 s pomembnimi mejniki dezinvestiranja. Sedanji reprogram pa se izteče konec tega meseca.

Napori vloženi v finančno sanacijo

Po navedbah Laščanov je bilo lani nemalo naporov vloženih v finančno sanacijo tako obvladujoče družbe Pivovarne Laško kot tudi celotne skupine. Poslovodstvo je v sodelovanju s finančnimi in pravnimi svetovalci vse leto aktivno vodilo usklajevanje z bankami za dolgoročno prestrukturiranje finančnih obveznosti. Zadolženost Pivovarne Laško pri bankah je konec leta 2013 znašala 213,9 milijona evrov.

Nekateri mediji so minuli teden poročali, da so nadzorniki Pivovarne Laško predsedniku uprave pivovarne Dušanu Zorku dali čas do danes, da razmisli o odstopu s položaja. Temu naj bi bila še posebej naklonjena dva nadzornika, ki sta predstavnika kapitala, medtem ko tretji predstavnik ter nadzornika, ki zastopata interese delavcev, odstopa ne bi podprli.

Zorkovemu odstopu so naklonjeni tudi v bankah upnicah, saj se po njihovi oceni prvi mož pivovarne, ki vodi tudi Pivovarno Union, ni pravočasno lotil finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Laško.

Špekulacijo o odstopu ne bodo komentirali

V Pivovarni Laško so za STA povedali, da teh špekulacij o odstopu ne bodo komentirali. Po informacijah STA pa Zorko ne bo odstopil, saj gre za posamezne poskuse določenih nadzornikov. »Zelo čudno s stališča delovanja nadzornega sveta Pivovarne Laško kot organa kolektivnega in korporativnega upravljanja,« menijo dobri poznavalci razmer v skupini Laško.

Nadzorni svet pivovarne sicer od decembra lani po odstopu nadzornika Enza Smrekarja dela v okrnjeni sestavi. Na prihodnji skupščini bodo tako delničarji imenovali novega nadzornika, ki naj bi prišel iz kvote DUTB kot največje lastnice pivovarne.