GMT in Adel, dva velika slovenska trgovca z nadomestnimi deli za avtomobile, se dogovarjata še o zadnjih podrobnostih posla, po katerem bo GMT prevzel ljubljanskega trgovca. Murskosoboški GMT, ki je moral zaradi nerazumnih zahtev bank odstopiti od prevzema, s katerim bi rešil Agroservis v prisilni poravnavi in 130 delovnih mest, je tako očitno našel novo prevzemno tarčo. Posel naj bi bil sklenjen v začetku maja, s čimer bo nastal daleč največji slovenski trgovec z nadomestnimi avtomobilskimi deli, ki bo imel samo v Sloveniji okoli 40 poslovalnic, zaposloval bo približno 200 ljudi in na leto ustvaril krepko več kot 60 milijonov evrov prihodkov.

Zeleno luč združitvi GMT in Adela je včeraj dala tudi Agencija za varstvo konkurence (AVK), kjer so zapisali, da je koncentracija skladna z vsemi pravili. S tem je bila odpravljena še zadnja ovira do združitve, zdaj imata vajeti v rokah podjetji sami. Tako v GMT kot v Adelu so bili zaradi potekajočih pogajanj redkobesedni. Vrednost posla, ki verjetno še ni dokončno določena, tako ostaja skrivnost. Neuradno pa nam je uspelo izvedeti, da si oba trgovca od združitve obetata več pozitivnih učinkov, eden od njih je krepitev položaja na tujih trgih, predvsem na Hrvaškem. Adel ima na Hrvaškem namreč hčerinsko družbo Anet, ki se prav tako ukvarja s prodajo rabljenih in novih nadomestnih avtomobilskih delov. GMT pa med tem pri južnih sosedih krepi svojo prisotnost s prodajo motornega olja, saj je uradni zastopnik za olja znamk Castrol, BP in Aral za Slovenijo, območje nekdanje Jugoslavije ter Bolgarijo.

Omenimo, da je GMT večkratni finalist izbora gazel, ki nagrajuje hitro rastoča slovenska podjetja. V intervjuju za Dnevnik lani jeseni je prokurist Tomaž Gider dejal, da pričakuje leta 2013 20-odstotno rast poslovanja. Glede na poslovne rezultate iz leta 2012, ko je skupina GMT ustvarila 41 milijonov evrov prihodkov, bi to pomenilo rast na dobrih 49 milijonov evrov. Adel je po zadnjih razpoložljivih podatkih leta 2012 ustvaril dobrih 20 milijonov evrov prihodkov.