V kratkem bi lahko prišlo do prodaje avtobusnega prevoznika Izletnik Celje v lasti propadle Skupine Viator&Vektor. Kot zastavna upnica ga bo sredi junija poskušala prodati Gorenjska banka. Izklicna cena bo znašala 2,1 milijona evrov.

Morebitni kupec bi poleg Izletnika Celje prevzel tudi romunsko podjetje Viator&Vektor Ro. To je bilo sprva v lasti družbe Viator&Vektor Logistika, še pred stečajem pa ga je prenesla na svojega lastnika, Skupino Viator&Vektor v večinski lasti Zdenka Pavčka. Prenos lastništva, do katerega je prišlo poleti 2010, je stečajni upravitelj družbe Viator&Vektor Logistika Anton Jagodic izpodbijal s tožbo. Vložil je tudi ovadbo zoper Pavčka in njegovega sina, nekdanjega direktorja družbe Viator&Vektor Logistika Bojana Novaka ter direktorja Izletnika Celje Darka Šafariča. Očital jim je zlorabo položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti in oškodovanje upnikov. Vendar je višje sodišče pred dnevi razsodilo, da pri prenosu lastništva romunskega podjetja ni bilo ničesar nezakonitega. Zato bi lahko ovadbo celo zavrgli, meni stečajni upravitelj Skupine Viator&Vektor Silvo Zorec.

Nasprotno od številnih drugih stečajev je stečajna masa Skupine Viator&Vektor bistveno bogatejša. Kljub temu do zdaj Zorcu ni uspelo prodati pomembnejšega premoženja. Tako je spodletela dražba za prodajo nepremičnin na ljubljanskem Rudniku, ki se razprostirajo na skoraj 12 hektarjih, izklicna cena zanje pa je znašala kar 40 milijonov evrov. Zato jih namerava Zorec ločiti in jih prodati po več delih. »Manjša zemljišča je v primeru, da se za to pokažejo potrebe, med seboj enostavno združevati,« je pojasnil Zorec.

Zorec ima tudi težave s prodajo Sistemske tehnike, ki je pred leti konkurirala finski Patrii za dobavo oklepnikov. Za prodajo podjetja je angažiral investicijske bankirje Abanke Vipe, ki je največja upnica Sistemske tehnike. Za nakup družbe obstaja določen interes, vendar je ključni problem ta, da potencialni vlagatelji od banke zahtevajo odpis dela dolgov. Dodatno težavo predstavlja, ker se terjatve Abanke prenašajo na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Stečaj Viatorja&Vektorja Logistike, logistične divizije propadle Skupine Viator&Vektor, predstavlja enega redkih stečajnih postopkov, v katerem bodo zaposleni poplačani. Po tistem, ko je Jagodic že lani med približno 500 delavcev razdelil 1,4 milijona evrov, kar predstavlja 35 odstotkov prijavljenih terjatev, jim je nedavno nakazal še 1,1 milijona evrov. S tem je poplačilo terjatev do nekdanjih zaposlenih doseglo 55 odstotkov, kar predstavlja eno največjih poplačil delavcev doslej.

Tudi stečaj družbe Viator&Vektor Logistika, v katerem je bilo upnikom priznanih za okoli 177 milijonov evrov terjatev, se vleče, ker upravitelju ne uspe prodati nepremičnin. Do zdaj je Jagodic večkrat neuspešno prodajal ključne nepremičnine, ki so v Škofji Loki, kjer je bil sedež družbe. Gre za skladiščne in servisne zmogljivosti, ki so skupno ocenjene na osem milijonov evrov, prek podjetja Transturist pa jih iz stečajne mase najema Bojan Novak. Prodaja nepremičnin, za nakup katerih naj bi obstajalo zanimanje, bi lahko že v kratkem bila uspešna. V dogovoru z ločitvenimi upniki bo namreč Jagodic nepremičnine prodajal z zniževanjem izklicne cene.