Pogodbi predsednika in člana uprave družbe Geoplin, Boštjana Napasta in Alojza Stane, še vedno nista usklajeni z zakonom o prejemkih vodilnih v družbah v večinski lasti države, in to čeprav je gospodarsko ministrstvo nekdanjemu predsedniku nadzornega sveta Aleksandru Mervarju zaradi nespoštovanja zakona že pred časom izreklo globo. Še več, v Geoplinu tudi štiri leta po uveljavitvi tako imenovanega Lahovnikovega zakona vztrajajo: »Zakon za našo družbo ne velja.«

V Geoplinu so sicer že pred časom pojasnili, da so plače članov uprave usklajene z zakonom, medtem ko na vprašanja v zvezi z drugimi omejitvami po zakonu, kot je variabilni del plače in odpravnine, ne odgovarjajo. »Iz strokovnega mnenja izhaja, da za našo družbo zakon... ne velja. Pa tudi če bi veljal, je osnovna plača uprave skladna s tem zakonom. Določanje variabilnega dela plače, bonitet, nagrad in ostalih pogodbenih elementov..., kakor tudi določanje meril za ugotavljanje uspešnosti uprave, sta v domeni nadzornega sveta družbe, zato tega uprava družbe ne more komentirati,« so nas odpravili v Geoplinu.

Zakon omejuje variabilni del plače na največ 30 odstotkov izplačanih osnovnih plač direktorjev v enem letu, vendar je uredba ta znesek za direktorje družb, ki opravljajo dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro ter v rudarstvu, še prepolovila na 15 odstotkov izplačanih osnovnih plač v enem letu. V vsakem primeru mora biti variabilni del plače omejen navzgor, hkrati pa mora temeljiti na vnaprej določenih in merljivih merilih uspešnosti, kot so obseg poslovanja, povečanje števila zaposlenih, ustvarjanje dodane in tržne vrednosti, širitev poslovanja na tuje trge, primerjava poslovanja s konkurenčnimi družbami in podobno. Po naših neuradnih podatkih v Geoplinu niso poskrbeli ne za omejitev variabilnega dela plače ne za jasno določene kriterije. Tudi pri zakonski omejitvi odpravnine naj bi v Geoplinu najvišjo še dopustno mejo v višini šestkratnika osnovne mesečne plače »spregledali«.

Da obstoječe pogodbe članov uprave družbe Geoplin še vedno niso usklajene z zakonom, je potrdil tudi (novi) predsednik nadzornega sveta Geoplina Andrej Ribič in hkrati pojasnil, da je uskladitev pogodb z zakonom že naročil. Katere določbe pogodb odstopajo od zakonskih omejitev, Ribič ni razkril, je pa pojasnil, da zakon opredeljuje vse »segmente plačila poslovodnih oseb, to je osnovno plačilo, variabilni del, odpravnino in dodatke«. Stališče uprave Geoplina, da je določanje teh elementov v domeni nadzornega sveta, ga preseneča. »Gotovo je v domeni nadzornega sveta, vendar mora biti to usklajeno z zakonom in avtentično razlago zakona,« je dejal.

Tudi Ribič poleg ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so že večkrat zatrdili, da zakon za Geoplin velja, očitno meni drugače kot vodstvo družbe, ki s pravnimi mnenji utemeljuje, zakaj zakon zanje ne velja. Ribič je sicer pojasnil, da je njegovo osebno stališče pri tem nepomembno, saj razpolaga s sklepom sodišča, na podlagi katerega je ministrstvo oglobilo tako nekdanjega predsednika nadzornega sveta kot družbo. »Zame kot predsednika nadzornega sveta je to zadostno stališče, da je družba torej po sklepu sodišča zavezanec za uskladitev prejemkov poslovodnih oseb z zakonom,« je še pojasnil Ribič.