"Končno stanje knjige naročil v višini preko 16 milijard dolarjev za obe tranši skupaj (za petletno 3,9 milijarde dolarjev, za 10-letno 12,4 milijarde dolarjev), predstavlja največje povpraševanje po državnih obveznicah, denominiranih v dolarjih, v EU v tem letu," so še poudarili na ministrstvu.

Za petletne obveznice so zbrali 234 investitorjev, za 10-letne pa 342 investitorjev. Pri prvih jih več kot polovica prihaja iz Velike Britanije, približno 28 odstotkov iz ZDA ter iz Švice, Francije, Nemčije in Italije. Pri drugih pa 67 odstotkov investitorjev prihaja iz ZDA, 21 odstotkov iz Velike Britanije ter pet odstotkov iz Francije in nekaj iz Švice.

Najbolj zanimivi za upravitelje premoženja

Po tipu investitorja so največ zanimanja za obe tranši obveznic pokazali upravitelji premoženja. Nekaj malega je odpadlo na centralne banke ter na zavarovalnice in banke.

Okvirni pogoji izdaje so predvidevali 5,125-odstotni donos za petletno tranšo in 6,25-odstotnega za 10-letno tranšo. To predstavlja za 0,125 odstotne točke višji donos od predvidenega pred znižanjem bonitetne ocene. Končni pogoji so bili znatno nižji od okvirnih pogojev izdaje dolarskih obveznic, saj znaša donos petletne tranše 4,95 odstotka, 10-letne pa šest odstotkov, so zapisali na ministrstvu.

Na podlagi sklenjene transakcije valutne zamenjave v evre je Slovenija po navedbah ministrstva dosegla donos na obveznice v višini 4,59 odstotka za petletno tranšo in donos v višini 5,45 odstotka za 10-letno tranšo. "To predstavlja ugodnejši strošek zadolžitve, kot bi ga dosegla s primerljivo transakcijo v evrih," so poudarili.

Prva tranša, izdana v nominalni vrednosti ene milijarde dolarjev, bo zapadla v odplačilo v letu 2018, druga tranša, izdana v nominalni vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, pa v letu 2023.

Slovenija je morala po torkovi napovedi okvirnih pogojev izdaje transakcijo zaustaviti zaradi nepričakovanega znižanja ocene kreditnega tveganja s strani bonitetne agencije Moody's. Po poteku 24 ur, v katerih so trgi lahko preučili razloge za znižanje ocene, so investitorji še vedno izražali močan interes za sodelovanje v transakciji. To je Slovenija po državnem prazniku 1. maja v četrtek izkoristila.

Moody's je znižanje ocene objavil v torek, nekaj ur pred koncem trgovanja, kar sicer ni običajna praksa. Oceno Slovenije je znižal za dve stopnji iz Baa2 na Ba1, s čimer je slovenski dolg uvrstil med špekulativne naložbe. Ohranil je negativne obete. Bonitetna agencija Standard & Poor's pa je v sredo oceno dolga Slovenije v tuji valuti potrdila pri A-.