Sporni posli in izčrpavanje družbe MKT Print, ki že nekaj let zaposlujejo organe pregona, so v veliki meri botrovali propadu nekoč ene največjih tiskarn na območju nekdanje Jugoslavije. Po najnovejših informacijah je poslovnež Boštjan Nagode v dveh sklopih poslov, ki so tudi tarča kriminalističnih preiskav, na svoj račun oziroma na račune povezanih oseb prejel najmanj tri milijone evrov domnevno neupravičene premoženjske koristi.

Prvi sklop se nanaša na dobavo papirja MKT Printu. Gre za material, ki naj bi ga dobavljala nekdanja Nagodetova tiskarna Schwarz. Ta je v začetku lanskega leta pod imenom Modra premica končala v stečaju. Namesto naročenega papirja naj bi v MKT Print v veliko primerih prihajale le dobavnice. Na tak način pridobljen fiktivni papir se je naknadno vpisoval v delovne naloge za tiskanje posameznih knjig. S tem so bile določene edicije knjig uradno obremenjene z bistveno večjo količino papirja, kot so ga dejansko vsebovale. To pomeni, da so bile na prvi pogled bistveno manj dobičkonosne, kot bi morale biti. Zato ni presenetljivo, da naj bi se v MKT Printu sprejemale tudi napačne, za dolgoročni obstoj pogubne odločitve. Po zatrjevanju naših virov so se namreč celo odpovedovali tiskanju dobičkonosnih knjig. S fiktivnimi nakupi papirja naj bi bila družba po ugotovitvah kriminalistov oškodovana za več kot 800.000 evrov.

Vprašljivi posli in izčrpavanje so se nadaljevali tudi leta 2009, torej ko je MKT Print svojo bogato življenjsko pot končal v stečaju. V tem času je Nagode kot predsednik uprave poskrbel, da so podjetja iz tujine, ki so dolgovala MKT Printu, svoje dolgove poravnala kar njegovi tiskarni Schwarz. Čeprav je šlo za odstop terjatev in je potem Schwarz dolgoval MKT Printu, obstaja težava, ker MKT Print ni bil več sposoben redno poravnavati svojih obveznosti. Medtem ko nekateri upniki niso prejeli sredstev, je Schwarz s prednostnim poplačilom oziroma prenosom terjatev dobil več kot 750.000 evrov. Za dobrih 150.000 evrov terjatev, ki jih je MKT Print prenesel na Schwarz, pa Nagode sploh ni poskrbel, da bi se preknjižile v poslovnih knjigah MKT Printa.

Drugi sklop domnevno spornih poslov se nanaša na nakup rotacijskega stroja in knjigoveške linije, za kar je MKT Print plačal več kot 11 milijonov evrov. Nadzorniki so najprej soglašali, da lahko družba za rotacijski stroj znamke Solna odšteje približno 4,4 milijona evrov. Ta denar je nakazala dobavitelju stroja. V naslednji fazi so nadzorniki odobrili 1,4 milijona evrov za nakup pripadajoče opreme, kot so šivalni stroji. Znesek je MKT Print nakazal na offshore podjetje Wessex na otoku Man v Irskem morju, ki ga je Nagode ustanovil leta 2004.

Sočasno z odobritvijo teh dodatnih sredstev je nadzorni svet soglašal tudi s 5,4 milijona evrov vredno naložbo v knjigoveško linijo. Toda namesto tega je MKT Print prejel opremo v vrednosti dobrih dveh milijonov evrov. Kljub temu je Nagode Gorenjski banki, ki je financirala nakup, zagotovil, da je v družbo prispela naročena oprema. Ko so si predstavniki banke ogledali dobavljeno opremo, naj bi jim v družbi pokazali kar njihove stare stroje. Poleg tega naj bi bil račun ponarejen. Medtem ko naj bi ga nemški proizvajalec izdal le v višini dveh milijonov evrov, so ga v družbi domnevno ponaredili in poknjižili v višini 5,4 milijona evrov.

Pooblastilo za dvig sredstev z računa offshore podjetja Wessex so imeli Nagode, MKT Print in Schwarz. Medtem ko je slednji v letih od 2008 do 2009 z otoka prejel 300.000 evrov, je v enakem obdobju tja nakazal več kot 700.000 evrov. Nagode je z otoka Man v tem času na račun, odprt v posojilnici Bank Borovlje, torej v bližini slovensko-avstrijske meje, prejel več kot dva milijona evrov. Na račun Wessexa je v preučevanem obdobju Nagode nakazal dobrih 200.000 evrov. Nagode je bil za komentar nedosegljiv.