V Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) ob tem poudarjajo, da je znesek določen v večji višini, kot so trenutne kapitalske potrebe banke. Uprava namreč ocenjuje, da mora imeti na voljo možnost za takojšnje ukrepanje v primeru dodatno zaostrenih razmer v gospodarskem okolju.

Takšen sklep bo upravi banke omogočal, da ob soglasju nadzornega sveta zagotavlja ustrezno strukturo in kvaliteto kapitala banke ter vzdržuje količnik kapitalske ustreznosti nad regulatorno določeno najnižjo vrednostjo.

Sicer pa uprava banke in nadzorni svet v zvezi z dokapitalizacijo nista predlagala izključitve prednostne pravice obstoječih delničarjev, saj ocenjujeta, da je potrebno obstoječim delničarjem zagotoviti možnost sodelovanja v postopku.

Delničarji, med katerimi je daleč največji država, bodo na skupščini glasovali tudi o novem članu nadzornega sveta. Potem ko je novembra lani odstopno izjavo podala Duška Jurenec, se za novega nadzornika predlaga Gojka Koprivca, ki ima veliko izkušenj s področja bančništva, gospodarstva in zavarovalništva.