Kot je na današnjem srečanju z gospodarstveniki na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v Ljubljani pojasnil Szent-Ivany, Madžarska večji del ladijskega prometa opravi preko Luke Koper.

Madžarska je za Luko Koper drugi najpomembnejši trg, takoj za Avstrijo, je pojasnil Mitja Dujc iz Luke in dodal, da Madžarska predstavlja več kot 10 odstotkov vsega pretovora v Luki. Dujc je izrazil zaskrbljenost glede usode koprskega pristanišča za Madžare, ko bo Hrvaška vstopila v EU - Reka bi namreč lahko postala matična luka za Madžare.

Pred več kot 10 leti je na Madžarskem potekala razprava, za katero luko se odločiti - Trst, Koper ali Reko, je pojasnil veleposlanik in dodal, da je odločitev padla za Koper. Po njegovi oceni država tega ne želi menjati, saj so storitve v Trstu dražje kot v Kopru, infrastruktura v Reki pa slabša od koprske. "Trenutno ne vidim, da bi Reka lahko konkurirala Kopru," je poudaril Szent-Ivany.

Madžarska je zelo zainteresirana za vlaganja, doslej ni bilo veliko naložb ne na madžarski strani ne na slovenski, je dejal veleposlanik, ki sicer upa na začetek gradnje Emonike v Ljubljani.

Po veleposlanikovih pojasnilih je na Madžarskem kar nekaj velikih družb, ki čakajo na privatizacijo slovenskih družb, kot sta npr. Telekom Slovenije in Petrol.

Veleposlanik je prepričan, da bi se gospodarsko sodelovanje med državama, še posebej ob meji, lahko še okrepilo, k temu bo veliko doprinesla tudi pisarna madžarske trgovsko-gospodarske zbornice, ki jo bodo odprli v Lendavi. Ta bo pomagala tako madžarskim kot slovenskim izvoznikov.

Kot je dodal predsednik uprave Varisa Štefan Sobočan, bi pisarna sicer po načrtih morala vrata odpreti že januarja, vendar je prišlo do zamika. Sobočan verjame, da se bo pisarna odprla še ta mesec - pisarna bo imela dva zaposlena, direktorja in asistenta, oba pa naj bi bila Slovenca.

Po pojasnilih direktorja Centra za mednarodno sodelovanje na GZS Aleša Cantaruttija sodi Madžarska med najpomembnejše gospodarske partnerice Slovenije. Slovenija in Madžarska sta si lani izmenjali za 1,5 milijardo evrov blaga.

Slovenija je lani v sosedo izvozila za nekaj več kot 550 milijonov evrov blaga - izvoz se je sicer zmanjšal za 10 odstotkov in je predstavljal eden večjega padcev med ključnimi slovenskimi izvoznimi trgi. Po drugi strani pa se je uvoz zvišal za pet odstotkov - lani je Slovenija z Madžarske uvozila za okoli milijardo evrov blaga, je še dodal Cantarutti.