Aleš Musar, Rok Habinc in Marko Konič so prevzeli popoln upravljalski nadzor v podgrajskem Plama-puru, ki jo lastniško obvladujejo prek skupine S.T. Hammer, črnogorskega sklada Moneta in ljubljanskega holdinga AG. Na včerajšnji skupščini so namreč iz upravnega odbora Plama-pura izključili dolenjskega poslovneža Franca Freliha in direktorja njegove družbe Termoplasti-Plama Jožeta Ceglerja. Namesto njiju so imenovali izvršno direktorico AG Marjano Drame in direktorico Siventa Bojano Vinković.

Sporazum, s katerim sta se obe skupini lastnikov pred dvema letoma dogovorili o skupnem obvladovanju Plama-pura, je tako le še mrtva črka na papirju. »Že ob prevzemu Plama-pura smo se z delničarskim sporazumom dogovorili, da bomo imeli vsak po natanko polovico delnic. S tem bi namreč zagotovili, da bi bile vse pomembne odločitve sprejete sporazumno, vendar ena stran delničarskega sporazuma nato ni želela spoštovati,« nam je povedal Frelih. Musar, Konič in Habinc so po končanem prevzemu obdržali 50 odstotkov plus eno delnico, Frelih pa lahko s svojim manjšinskim 49,99-odstotnim deležem zgolj blokira statutarne spremembe, medtem ko denimo ne more vplivati niti na izplačilo dividend. Nespoštovanje delničarskega sporazuma Musar, ki je tudi predsednik odbora direktorjev Monete DZU in upravnega odbora Plama-pura, zavrača. Kot zatrjuje, je razdrtje sporazuma zahtevala črnogorska komisija za vrednostne papirje, češ da Frelih pred dvema letoma ni pravočasno zagotovil svojega dela sredstev za prevzem Plama-pura.

AG je tako včeraj dosegel, da bo Plama-pur letos izplačal še za dodatnih 1,5 milijona evrov dividend, po tem ko jih je moral že v začetku leta izplačati za dva milijona evrov. Tako na januarski kot tudi na tokratni skupščini je AG preglasoval Freliha, ki tako visokega izplačila dividend ne podpira. Očitke o finančnem izčrpavanju Plama-pura Musar zavrača, saj da je Plama-pur še vedno popolnoma nezadolžena družba, v prvih devetih mesecih letošnjega leta pa je ustvarila več kot dva milijona evrov čistega dobička.

Na domala vse sklepe skupščine (z izjemo o imenovanju revizorja letnega poročila) je Frelih napovedal vložitev izpodbojne tožbe. Po sodni poti bo poskušal tudi dokazati, da je bila včerajšnja skupščina nična, saj v AG Agenciji za varstvo konkurence niso priglasili nove koncentracije. Le nekaj dni pred skupščino je okrožno sodišče v Ljubljani izdalo začasno odredbo, s katero je prepovedalo trgovanje z 201 delnico, ki bi morala po delničarskem sporazumu pripasti Plasti in Termoplasti-Plama, vendar pa to ni spremenilo razpleta včerajšnje skupščine.