Podrobnosti pogodbe, ki so jo podpisali glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Christopher Gwilliam, izvršni direktor za upravljanje premoženja v DUTB Janez Škrubej in predsednik uprave Mariborske livarne Maribor (MLM) Dušan Goršek, niso razkrili.

Namestnik predsednice nadzornega sveta MLM Rok Ambrožič je povedal, da je dolg razdeljen na vzdržni dolg, ki ga bo družba odplačevala skladno z načrtom finančnega prestrukturiranja do konca leta 2019, mezanin dolg, ki ga bo odplačevala skladno s sposobnostmi oz. poslovanjem, in dolg, ki se bo konvertiral.

Koliko znaša kateri, niso povedali, ker dogovora še niso podpisali vsi deležniki. Na konverzijo sta poleg DUTB pristali tudi Probanka in Abanka, te tri družbe so tudi največji lastniki in upniki. Po marčevski dokapitalizaciji ima po podatkih s spletne strani MLM Probanka okoli 39-odstotni, DUTB 34-odstotni, Abanka 23-odstotni in NKBM triodstotni lastniški delež.

Vodja upravljanja terjatev v DUTB Janne Harjunpää je dejal, da dogovor daje dobro podlago za nadaljnji razvoj MLM in poslovno prestrukturiranje. DUTB bo vodilni lastnik in bo nadzorovala upravljanje družbe in "ob pravem času" dezinvestirala svoj vložek, je dodal.

Goršek je ocenil, da je sporazum izrednega pomena, saj omogoča normalno poslovanje podjetja. Družbo želijo stroškovno optimizirati, da bodo konkurenčni pri pridobivanju novih poslov. Zaenkrat ne pričakujejo, da bodo v družbi, ki zaposluje 450 ljudi, potrebna dodatna odpuščanja, nameravajo pa optimizirati delovna mesta. Trenutno so uspešni pri pridobivanju poslov in načrtujejo, da bodo do leta 2018 prihodke povečali z 42 na 62 milijonov evrov, v dveh letih ustvarili pozitiven rezultat iz poslovanja, čisti dobiček pa je predviden po koncu prestrukuriranja v letih 2018-2019.