Na finančnem ministrstvu so za STA še zagotovili, da se aktivnosti za prenos sredstev bank na državno družbo za upravljanje terjatev bank oziroma t.i. slabo banko pospešeno odvijajo.

Na ministrstvu so se tako odzvali na informacije iz Bruslja. Viri pri EU so namreč v sredo pojasnili, da je izvedba neodvisnega zunanjega pregleda kakovosti aktive slovenskih bank, eno od letošnjih priporočili Evropske komisije Sloveniji, pogoj za odobritev prenosa sredstev na slabo banko.

Pred tem je slovenska vlada pojasnjevala, da neodvisni pregled ne sme ovirati pravočasnega prenosa prvega paketa terjatev in premoženja na slabo banko.

Za zdaj je znano, da je Slovenija dokumentacijo o prenosih sredstev Nove Ljubljanske banke (NLB) že posredovala generalnemu direktoratu za konkurenčnost pri Evropski komisiji, ki bo presojal o skladnosti postopkov s pravili EU o državnih pomočeh.

NLB naj bi sicer v prvem svežnju na slabo banko prenesla za 1,3 milijarde evrov sredstev, katerih neto vrednost znaša okoli 700 milijonov evrov.

V zvezi z Novo Kreditno banko Maribor so na ministrstvu za STA pojasnili, da je potrebna dokumentacija za prenos sredstev v pripravi. V banki prenos napovedujejo za julij.

Država kot lastnik obeh največjih bank je ta teden na skupščinah potrdila dokapitalizaciji NKBM in NLB v skupni višini 900 milijonov evrov.

Brez odgovora pa je ostalo vprašanje, kako potekajo priprave na prenos sredstev iz Abanke, ki čaka na izvedbo dokapitalizacije v višini 90 milijonov evrov.

Več odgovorov si je morda moč obetati na prvi novinarski konferenci vodstva družbe za upravljanje terjatev bank, ki bo prihodnji torek.