Na ministrstvu so tako za STA pojasnili, da so 28. decembra lani prejeli odločitev zbornice, ki je na podlagi njihovih predlogov za uvedbo disciplinskih postopkov zoper upravitelje v t.i. aferi Prijatelji v stečajih, vse upravitelje oprostila disciplinske odgovornosti.

Ministrstvo je predlog za uvedbo disciplinskih postopkov vložilo za Igorja Bončino, Maksimilijana Galeta, Katarino Benedik, Marka Drobeža in Mojco Breznik. Za Melito Butara, predsednico zbornice v odstopu, pa je takratni minister Senko Pličanič izdal sklep o uvedbi disciplinskega postopka.

Ministrstvo se zoper izdane sklepe zbornice upraviteljev ni pritožilo.

Na ministrstvu sicer pojasnjujejo, da so pri nadzoru upraviteljev v največji meri odvisni od obvestil, poročil in ugotovitev sodnikov, ki vodijo stečajne postopke, glede ukrepanja proti upraviteljem pa od njihove cehovske organizacije.

Nadzor nad pravilnostjo in zakonitostjo izvajanja opravil stečajnega upravitelja izvaja namreč v skladu z zakonodajo sodnik, ki vodi stečajni postopek. Stečajni sodnik lahko svojo nadzorno funkcijo izvaja tudi v okviru presoje razlogov za razrešitev stečajnega upravitelja v konkretnem insolvenčnem postopku.

Ministrstvo v okviru izvajanja nadzora nad delom upraviteljev izvaja le preglede objav procesnih dejanj v postopkih zaradi insolventnosti na spletnih straneh Ajpesa.

Na ministrstvu napovedujejo učinkovitejši nadzor nad delom upraviteljev

Na podlagi tega je ministrstvo po razkritju afere v medijih v konkretnih primerih zaznalo domnevne kršitve obveznosti omenjenih upraviteljev in njihovo disciplinsko odgovornost.

Ministrstvo je zato lani jeseni ocenilo, da naj bi navedeni upravitelji ravnali v nasprotju s predpisano skrbnostjo upravitelja in naj ne bi opravljali obveznosti in pristojnosti upravitelja v skladu s stečajnim zakonom. Prav tako naj ne bi ravnali z ustrezno profesionalno skrbnostjo, da bi varovali in uresničevali interese upnikov ter svoje delo opravljali vestno in pošteno.

Na ministrstvu napovedujejo, da so za zagotovitev učinkovitejšega nadzora nad delom upraviteljev s strani ministrstva, v predlogu novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki je v strokovnem usklajevanju, predlagane številne izboljšave.

V skladu s predlogom bi lahko tako pregled dokumentacije insolventnega dolžnika opravil tudi sodnik, ki bi bil dodeljen na ministrstvo za opravljanje zahtevnejših nalog. Predlagani so tudi strožji pogoji za izdajo in odvzem dovoljenja upravitelju, ta pa bi moral biti oseba vredna javnega zaupanja.

Predlaga se tudi začasna ustavitev imenovanja upravitelja v novih zadevah že na dan, ko je bil proti njemu uveden kazenski postopek, če gre za naklepno kaznivo dejanje zoper premoženje ali gospodarstvo.

V skladu s predlogom naj bi se okrepilo tudi sodelovanje med sodišči in ministrstvom, ko gre za obveščanje o dejanjih upravitelja, ki imajo znake prekrška.

Če bo pred zbornico upraviteljev uveden disciplinski postopek zaradi kršitev, zaradi katerih se lahko izreče ukrep trajnega odvzema pravice opravljati funkcijo upravitelja, bi lahko disciplinski organ ali resorni minister upravitelju izrekla tudi začasno prepoved opravljanja funkcije upravitelja.

Ta bi trajala do konca disciplinskega postopka, vendar največ eno leto.