Microsoft, katerega delnice so v zadnjih letih bolj ali manj stagnirale, na ta način nadaljuje svojo zavezo vračanja denarja svojim delničarjem. Podoben program odkupa delnic je napovedal že leta 2008, izteče pa se s 30. septembrom.

Do te poteze prihaja v času, ko se Microsoft nahaja v prehodnem obdobju. Aktualni glavni izvršni direktor Steve Ballmer je napovedal umik s položaja v roku enega leta, poleg tega se podjetje s prevzemom Nokiine enote za mobilnike podaja na trg mobilnih telefonov.

Proizvajalec najbolj razširjenega operacijskega sistema za osebne računalnike na svetu Windows je bil dolgo časa nesporni vodja v tehnološkem sektorju, vendar pa se je v zadnjih letih trg začel vse bolj razvijati v smeri pametnih mobilnikov in tablic.

Po podatkih mednarodne analitske hiše Gartner je v drugem četrtletju letos prišlo do 10,9-odstotnega padca prodaje osebnih računalnikov na svetovni ravni na skupno 76 milijonov kosov.

Po ocenah analitske hiše IDC pa naj bi že v letošnjem zadnjem četrtletju število prodanih tablic preseglo število prodanih osebnih računalnikov. Microsoft prav za 23. september napoveduje predstavitev svojih novosti na področju tablic.

Delnica Microsofta se je v uvodnem delu trgovanja na newyorškem Wall Streetu gibala 0,6 odstotka nad izhodiščno vrednostjo, tako da je bilo zanjo treba odšteti 33 dolarjev.