V Slovenski odškodninski družbi (Sod) izbirajo te dni kandidate za člane nadzornega sveta Elesa in Gen Energije. V postopek naj bi se aktivno vključil tudi predsedujoči nadzornemu svetu Soda Aleksander Mervar, ki pa je hkrati namestnik direktorja Elesa.

Na Sodu so nam na vprašanje, ali so od Mervarja zahtevali izključitev iz vseh postopkov kadrovanja nadzornikov Elesa, zatrdili, da je Mervar ravnal »skladno s prakso o izogibanju nasprotij interesov«. A navedeno po naših informacijah ne drži. Člana uprave Soda, Matej Runjak in Matej Pirc (predsednik uprave Tomaž Kuntarič je menda v tujini), naj bi morala zaradi imenovanja nadzornikov Elesa in Gen Energije v ponedeljek popoldne na zahtevo Mervarja celo na sestanek na Eles. »Mervar z upravo Soda o konkretnih kandidatih za nadzorni svet družbe Eles ni govoril,« medtem zatrjujejo na Sodu. Ob tem velja izpostaviti, da bi bil verjetno kakršen koli pogovor Mervarja z upravo Soda o nadzornikih Elesa, ne le o konkretnih kandidatih, težko sprejemljiv. Navedeno bi namreč pomenilo, da Mervar kadruje lastne nadzornike, katerih prva naloga bo izbira novega vodstva, saj ga po neuspešnem razpisnem postopku zdaj začasno vodi Janez Hrovat iz Nove Slovenije. Kdo bo nov direktor, pa Mervar, ki ima po ocenah poznavalcev trenutno vse ključne vzvode določanja na Elesu, prav gotovo ne želi prepustiti naključju.

Po naših informacijah naj bi si Mervar skupaj z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom prizadeval, da Sod v nadzorni svet Elesa imenuje nekdanjega ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja. Seja akreditacijske komisije Soda, ki je izbirala kandidate za nadzornike Elesa, je potekala že minuli petek, a rezultat ni bil tak, kot bi si ga želela Mervar in Omerzel. Ustreznost kandidature Maherja, ki se je moral po vsega nekaj tednih z ministrskega položaja posloviti zaradi črne gradnje, namreč naj ne bi potrdil noben član akreditacijske komisije Soda. Mervar naj bi kasneje kot predsedujoči nadzornikom Soda opozoril, da postopki akreditacije formalno niso bili pravilno izvedeni, tako pa pridobil čas, da poskuša člane akreditacijske komisije kljub vsemu prepričati o primernosti Maherja kot kandidata za nadzornika Elesa.

Da so morali člani akreditacijske komisije Soda glasovanje o kandidatih za člane nadzornega sveta Elesa ponoviti, so nam potrdili tudi na Sodu. Kot so pojasnili, je prišlo do »neskladja pri izvedbi korespondenčne seje komisije glede na določila poslovnika o delu komisije in nadzornega sveta«. Na Sodu pojasnjujejo, da bi Mervar kot nadzornik Soda lahko predlagal kandidata za člane nadzornega sveta Elesa, a da te možnosti ni uporabil, »ker je presodil, da je v konkretnem primeru družbe Eles v nasprotju interesov«. Akreditacijska komisija naj bi glasovanje o kandidatih za nadzornike Elesa že ponovila, a Maher se menda kljub temu na končni seznam ni uvrstil. Za najverjetnejše nove nadzornike Elesa tako veljajo Matevž Marc (SD), nekdanji nadzornik Elektra Primorske, nekdanji član uprave Adrie Airways Marjan Ravnikar (PS), Stanislav Zorko (DeSUS), Janez Balkovec (uradno ga prištevajo v DL, a bližje naj bi bil SD) in profesor na ljubljanski fakulteti za elektroniko Miloš Pantoš (PS). Prav namesto Pantoša naj bi želel Mervar med nadzorniki videti Maherja.

Zgodba se je po naših informacijah ponovila pri izbiri kandidatov za nadzornike Gen Energije. Kot smo že poročali, so v ožjem izboru Jernej Andrejaš (PS), Niko Galeša (PS), Saša Geržina (DeSUS) in Danijel Levičar (DL), medtem ko naj bi Hrvoje Drašković iz igre izpadel. Med kandidati za nadzornika Gen Energije se omenja tudi Roman Dobnikar (SD) iz Petrola in član uprave Soda Pirc. Namesto slednjega bi Mervar med nadzorniki Gen Energije po trditvah naših virov želel videti Andrejaša, a mu to po trditvah naših virov ne bo uspelo.