Dva milijona evrov za poplačilo prvega obroka prisilne poravnave

Mersteel mora 17. junija dobaviteljem zagotoviti dva milijona evrov za poplačilo prvega obroka prisilne poravnave. Kot je za STA povedal Gregorič, ima Mersteel dovolj sredstev, tako da bo obrok zagotovo poplačan. Vendar pa bo sočasno družba za zagotavljanje likvidnosti potrebovala kredit, da se poslovanje ne bo zaustavilo.

Pogovori z bankami so še vedno v teku, do konca tedna pa naj bi bila zadnja verzija usklajena in potrjena na kreditnih odborih. Mersteel v času od potrditve prisilne poravnave od bank še ni prejel nobenega dodatnega financiranja, ki je bilo sicer predvideno.

Poplačilo bančnih terjatev se zamakne za eno leto

Z bankami upnicami so se medtem v Mersteelu uspeli dogovoriti, da se poplačilo bančnih terjatev zamakne za eno leto. V tem trenutku namreč družba ne bi mogla zagotoviti še štirih milijonov evrov za ta namen.

Vsaj zaenkrat pa se banke še niso odločile, da bi pretvorile del svojih terjatev v lastniške deleže, kot je bilo načrtovano in o čemer so pogovori tekli več mesecev. Banke upnice, ki niso pristale na ponudbo investicijskega sklada za nakup Mersteela, so namreč tedaj predlagale, da same vstopijo v lastništvo ter podjetje pripeljejo do višje vrednosti. Vendar tega koraka niso storile.

Lani iz poslovanja ustvarili pozitiven rezultat

Mersteel, ki se je v prisilni poravnavi znašel praktično sočasno z Merkurjem, je lani iz poslovanja ustvaril pozitiven rezultat. Zaradi sezonske dinamike poslovanja je v prvih treh mesecih letos beležil negativni poslovni izid, in sicer v višini 96.000 evrov, ob 9,8 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Potencial je sicer precej večji, a ga zaradi pomanjkanja likvidnostnih sredstev ni mogoče uresničiti, pravi Gregorič. Projekcije do leta 2017 kažejo, da bi družba, ki v Naklem zaposluje 190 ljudi, z vsakim milijonom evrov vloženih sredstev ustvarila tri milijone evrov več prihodkov. "Potrebujemo kapitalsko ustreznost in pravega lastnika," že dlje časa opozarja Gregorič.