Postopoma se formalizirajo spremembe lastniških deležev, ki izhajajo iz izvedene dokapitalizacije. Prvo obvestilo o spremembi pomembnih lastniških deležev so v Merkurju prejeli iz Gorenjske banke. S konverzijo je pridobila 188.679 delnic Merkurja. Po opravljeni transakciji ima tako Gorenjska banka v lasti 287.036 delnic oziroma dobrih devet odstotkov glasovalnih pravic v Merkurju, je družba danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

Prav tako je bilo danes objavljeno obvestilo o spremembi deleža Nove KBM, ki je poleg Gorenjske banke v delnice Merkurja pretvorila največ terjatev. Nova KBM je z naslova preoblikovanja terjatev v lastniške deleže pridobila 202.830 delnic Merkurja, po opravljeni transakciji pa ima v lasti 302.223 delnic oziroma dobrega 9,5 odstotka glasovalnih pravic v Merkurju.

V prihodnjih dneh bodo sledile še objave o spremembi pomembnih lastniških deležev s strani ostalih bank, ki so pristopile k reševanju družbe s pretvorbo dela terjatev v delnice. Upniki so skupaj vpisali 734.970 novih navadnih delnic v skupnem znesku skoraj 39 milijonov evrov, s čimer je uspela dokapitalizacija, ki so jo lastniki družbe izglasovali na skupščini 10. decembra.

Sklep o spremembi osnovnega kapitala je kranjsko okrožno sodišče izdalo 11. januarja, 12. februarja pa je postal pravnomočen. Z dokapitalizacijo se je osnovni kapital Merkurja povečal s 3,07 milijona evrov na 3,8 milijona evrov.

Glede na izvedeno dokapitalizacijo se bo dodobra pomešala lastniška struktura Merkurja. Vplačan znesek za dokapitalizacijo pa, kot je vodstvo družbe ocenilo že po skupščini delničarjev, Merkurju omogoča nadaljevanje sanacije tudi v letu 2013.

Lansko leto je Merkur posloval v skladu z načrtom, ki ga je predložil upnikom. Kot so danes sporočili iz Merkurja, je družba lani ustvarila 242 milijonov evrov prihodkov, dobiček iz poslovanja pa je znašal 1,3 milijona evrov. Rezultati so tako bistveno boljši kot leta 2011, ko je družba ustvarila 226,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in osem milijonov evrov izgube iz poslovanja.