Kot je Mercator danes sporočil na spletnih straneh Ljubljanske borze, bo družba z bankami upnicami nadaljevala dogovarjanje o dolgoročni strukturi financiranja skupine Mercator. Končni dogovor v družbi pričakujejo do konca leta.

Kot je pred časom pojasnil član uprave Mercatorja, zadolžen za finance, Drago Kavšek, ne gre za klasični moratorij, ki zahteva dodatne zaveze. Gre za to, da Mercator usklajuje možnosti odplačevanja svojih obveznosti z denarnim tokom, s tem pa tudi zmanjšuje riziko refinanciranja.

Milijarda evrov dolga

Mercator ima približno milijardo evrov dolga, od tega 54 odstotkov dolgoročnih in 46 odstotkov kratkoročnih oz. kratkoročnih delov dolgoročnih posojil. V Mercatorju želijo z zmanjšanjem kratkoročnih obveznosti svoje poslovanje še bolj optimizirati, do leta 2016 pa ciljno doseči 3,5-kratnik razmerja med neto dolgom in poslovnim izidom pred davki, obrestmi in amortizacijo.

Mercator je sicer v fazi prevzemanja s strani hrvaškega Agrokorja. Lastniki 53-odstotnega deleža Mercatorja so se z Agrokorjem dogovorili o prodaji delež po ceni 120 evrov za delnico oz. skupno 240 miiljonov evrov za ta delež.

Upravi Mercatorja in Agrokorja sta sredi junija podpisala pogodbo o sodelovanju, s katero sta opredelila sodelovanje v vmesnem obdobju pred zaključkom transakcije, s katero bo Agrokor pridobil večinski delež v največjem slovenskem trgovcu.

Mercator bo do izvedbe pogodbe posloval samostojno

V času do izvedbe prodajne pogodbe bo Mercator še naprej posloval samostojno in brez kakršnih koli omejitev, o pomembnih dogodkih, ki bi utegnili vplivati na izvedbo prodajne pogodbe, pa bo obveščal Agrokor. V ta namen bo slednji tudi imenoval skrbnika, ki bo imel pravico opraviti poizvedbe v zvezi s tem.

Pogodba določa, da bo Mercator tudi po pridobitvi nadzora s strani Agrokorja posloval samostojno in postal pristojen za poslovanje celotne skupine v Sloveniji, Srbiji in Črni gori. V obdobju najmanj treh let Agrokorju ne bo zagotavljal kakršnih koli poroštev ali posojil za kakršne koli njegove obveznosti.

Agrokor se je prav tako zavezal, da bo Mercator še najmanj deset let ostal pravna oseba s sedežem v Ljubljani in z vsemi obstoječimi poslovnimi funkcijami, v tem času bo ohranil tudi znamko Mercator.