"Dosežena podpora predstavlja uspešen zaključek ključne faze Mercatorjevega finančnega prestrukturiranja, kar bo skupini Mercator zagotovilo nadaljnjo finančno stabilnost in njeno nemoteno poslovanje," so danes sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Skupina Mercator je s strani preostalih upnikov, katerih soglasja so potrebna za izvedbo finančnega prestrukturiranja, že prejela načelne potrditve pristopa. V Mercatorju formalne pristope zadnjih preostalih upnikov pričakujejo v naslednjih dneh po izvedbi njihovih notranjih postopkov odobritve.

"Do zaključka procesa pristopa veljajo vsi obstoječi dogovori doseženi z bankami upnicami," so še navedli v Mercatorju.

Konzorcij prodajalcev 53-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja in Agrokor sta konec februarja podpisala aneks k prodajnemu sporazumu, ki rok za izvedbo posla podaljšuje do 30. junija, novo ceno za delnico največjega slovenskega trgovca pa postavlja pri 86 evrih.

Agrokor bo poleg tega Mercator dokapitaliziral v višini 225 milijonov evrov, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov. Preostanek sredstev naj bi šel za obratni kapital. Banke upnice pa naj bi prispevale dodatnih 100 milijonov evrov posojil z namenom ureditve finančnih razmer v Mercatorju, ki dolguje milijardo evrov.