Manj kot mesec dni po nenadni zamenjavi prvega moža družbe Hella Saturnus Christofa Drosteja in njegovi selitvi na Kitajsko prihajajo na dan informacije o domnevnih nepravilnostih. Te naj bi prispevale k temu, da se je moral nemški menedžer po šestih letih posloviti.

Med razlogi za njegov odhod naj bi bila obremenjujoča odkritja notranjih revizorjev, ki naj bi v zadnjem obdobju najmanj dvakrat obiskali sedež proizvajalca avtomobilskih žarometov na Letališki cesti v Ljubljani. Tja naj bi jih poslali iz matične družbe Hella v Nemčiji, kjer so pred kratkim tudi sprejeli odločitev o Drostejevi predčasni zamenjavi. Ugotovitve nemških revizorjev naj bi bile skrb zbujajoče. Na sume nepravilnosti naj bi naleteli zlasti pri nabavi materiala in storitev, torej na področju, ki ga v Helli Saturnusu že vrsto let vodi Tjaša Cetinski, tesna Drostejeva sodelavka.

Najbolj obremenjujoči za Drosteja naj bi bili posli s podjetjem U-Quadrat iz Nemčije. To naj bi po tem, ko je tam službo našel njegov sin Sven Droste, začelo iz Helle Saturnusa prejemati visoka nakazila. Podjetje s sedežem v Stuttgartu naj bi s slovensko Hello sodelovalo že v preteklosti, vendar v relativno majhnem obsegu. Po podatkih iz poslovnega družbenega omrežja Linkedin je od januarja lani del ekipe U-Quadrat tudi Sven Droste, ki je le nekaj mesecev pred tem diplomiral na Univerzi v Ljubljani. S seboj je v Nemčijo namesto izkušenj očitno prinesel donosen posel z družbo, ki jo vodi njegov oče. Hella Saturnus naj bi namreč U-Quadrat za analiziranje procesov in druge storitve leta 2013 nakazala čez 1,5 milijona evrov. Za primerjavo, leto prej naj bi po podatkih spletne baze Hoovers ustvarilo dobre tri milijone evrov prihodkov in manj kot četrt milijona evrov dobička. To pomeni, da je U-Quadrat, ki ima med referencami stranke iz avtomobilske industrije, večinoma iz Nemčije in Avstrije, samo s svetovalnimi posli za Hello Saturnus ustvarilo polovico svojih prihodkov iz leta 2012.

Skokovit dvig nakazil svetovalnemu podjetju U-Quadrat ni edina stvar, ki naj bi vzbudila zanimanje notranjih revizorjev. Po naših informacijah naj bi ugotovili tudi, da so gradbena dela v Helli Saturnusu izvajali brez predhodnih naročil. Potrditev nadrejenih iz nemške centrale naj bi manjkala pri poslih v vrednosti 400.000 evrov. Kot spornega oziroma škodljivega naj bi označili tudi najem proizvodnih prostorov za obrat Helle Saturnusa na lokaciji v Kamniku. Po dostopnih podatkih je lastnik prostorov, kamor so leta 2012 preselili proizvodnjo originalnih rezervnih delov, podjetje Biring Skupina Marjana Tekavca. To je že dalj časa v hudih finančnih težavah in mu zaradi neporavnanih dolgov grozi, da mu bodo stavbo v Kamniku zarubili upniki.

Droste, ki naj bi ta teden odpotoval na Kitajsko, kjer bo prevzel funkcijo podpredsednika proizvodnje svetil, teh poslov ni komentiral. Napotil nas je na sedež Helle v Nemčiji. »Del našega vodenja kontrole kakovosti so redne notranje in zunanje revizije v družbah Hella po vsem svetu. Te nam neprestano pomagajo pri izboljševanju procesov. Prosimo, razumite, da na splošno ne komentiramo govoric ali notranjih postopkov,« nas je odpravil Markus Richter, predstavnik za stike z javnostjo v nemški Helli. Na izrecna vprašanja o poslih Helle Saturnusa s podjetjem U-Quadrat in morebitnih ugotovljenih nepravilnosti ni odgovoril.

»Hella se v prizadevanjih za strategijo mednarodne rasti močno osredotoča na kitajski trg. Zato smo se odločili za krepitev Helline menedžerske ekipe na Kitajskem. Gospod Droste pozna kitajski trg, ima ustrezen profesionalni profil z izkušnjami na področju vodenja proizvodnih podjetij, ki jih je pridobil v družbah Hella Lippstadt in Hella Saturnus Slovenija,« je Richter razložil, zakaj so premestili Drosteja. Nemški menedžer nam je medtem povedal le še, da njegova družina ostaja v Sloveniji.

Za Drosteja, ki si je z rekordnimi rezultati v letih 2010 in 2011 prislužil naziv manager leta 2011, je težavo nedvomno predstavljal tudi upad poslovanja. Hella Saturnus je namreč leta 2012 izgubila kar 15 odstotkov vseh prihodkov in skoraj polovico dobička, čeprav je skupina Hella na drugi strani dosegla rast prihodkov. Da slovenska Hella izgublja status znotraj nemškega koncerna, bi lahko pričala poteza, da njeno vodenje namesto Drosteja prevzema Čeh Marek Rysavi. Ta trenutno vodi enoto Hella na Češkem in bo od tod poveljeval tudi regiji srednje in vzhodne Evrope.

»Rezultati verjetno ne bodo več takšni, kakršnih smo bili vajeni. Vzrok temu je konec 5-letnega cikla dveh donosnih projektov. Z novim direktorjem na čelu nas čaka še veliko dela, da se bomo približali rezultatom, kakršne smo dosegali, dejstvo pa je, da zaradi vladnih ukrepov postajamo vse dražji in vedno manj zanimivi za produkcijo donosnih projektov in tudi naložb,« nam je povedal sindikalist v Helli Saturnusu Vlado Hajdinjak. Komentiral je tudi informacije o tem, da naj bi razmišljali o selitvi dela proizvod nje v sestrske družbe v tujini. »To so nepreverjene govorice. Selitev pride v poštev le ob pomanjkanju kapacitet zaradi povečanja proizvodnje ali u vedbe novih projektov, zaradi česar bi se lahko zgodila selitev poprodajnih projektov,« je dejal. Z novim direktorjem Rysavijem bodo imeli jutri sestanek, na katerem bo predstavil strategijo za naprej.