"Avtomatično izmenjavo informacij o bančnih računih lahko brez težav zagotovimo z januarjem 2015," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Po njegovih besedah je luksemburški bančni sektor, ki je za državo zelo pomemben in je na podlagi stroge tajnosti pritegnil mnogo sredstev, pripravljen na spremembe.

"Finančni sektor ne temelji popolnoma na bančni tajnosti," je izpostavil. Dodal je, da spremembe ne bodo pomenile njegovega zatona.

Juncker: financiranje države ne temelji na umazanem denarju ali utajevanju davkov

Juncker je vztrajal, da financiranje države ne temelji na "umazanem denarju ali utajevanju davkov". Ob tem se je obregnil predvsem ob pritisk s strani ZDA.

Po veljavnih evropskih pravilih, ki jih je potrdil tudi Luksemburg, si morajo članice unije pomagati v boju zoper izogibanje plačevanju davkov. V ta namen so se zavezale k izmenjavi podatkov o bančnih računih.

Glede na pravila bo z januarjem 2015 izmenjava teh informacij postala avtomatična, zajela pa bo tudi slamnata podjetja, življenjska zavarovanja ter pokojninske in nepremičninske naložbe.

Avstrija je medtem v torek napovedala, da se bo z EU pogajala o odpravi načela bančne tajnosti za tujce.