Po Arčonovih besedah pa je vprašanje tudi v tem, ali je bil postopek sploh legitimen, saj sta po odhodu predsednika nadzornega sveta Andreja Cetinskega in predstavnika lokalnih skupnosti v nadzornem svetu Marina Furlana ostala le predstavnika delavcev Karlo Korče in Sergej Čujec ter predstavnik države Boris Tomašič, ki je bil na to mesto šele imenovan. Ostale občine so novogoriškega župana zadolžile, da zastopa njihove interese in se pogovarja tudi v njihovem imenu pri ukrepanju v Hitu.

Na novinarski konferenci je Marino Furlan povedal, da je torkovo sejo nadzornega sveta Hita zapustil ob točki razno, ker se ni strinjal z načinom razrešitve uprave podjetja. "Trenutni položaj v družbi Hit Alpinea je tako slab, da potrebuje takojšnje ukrepanje, zato si v tem trenutku zamenjave vodstva ne bi smeli privoščiti," je povedal Furlan. Sam se z nekaterimi potezami prejšnjega vodstva Hita pri reševanju Hit Alpinee ni strinjal in je menil, da bi morali zaradi tega katerega izmed članov uprave celo zamenjati.

"Vendar je do odločitve o razrešitvi vodstva Hita prišlo mimo lokalnih skupnosti, ki niso tako zanemarljivo majhen lastnik družbe, zato ni bil podprt z njihovim soglasjem," je še dejal Furlan, ki je ob tem zatrdil, da sam vedno zastopa interese lokalnih skupnosti, ki so ga na mesto člana nadzornega sveta tudi postavile.

Furlan je izpostavil še, da sta predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu zastopala le manjši del zaposlenih v tem in ostalih primerih. Tudi sicer naj bi se na sejah nadzornega sveta kar dve tretjini časa ukvarjali z reševanjem nerealnih zahtev predstavnikov delavcev, ki želijo tudi v tem kriznem času ohraniti pravice iz obdobja, ko sta bila poslovanje in obisk Hita bistveno boljša kot doslej.

Novogoriški župan pa je dejal, da je zgrožen nad dogajanjem v Hitu, ki je "dodaten negativen signal za prebivalce Goriške, kjer gospodarsko stanje že tako ni rožnato". Take rešitve so po njegovem mnenju škodljive za lastnike podjetja in zaposlene, obenem pa je način razreševanja pomenil tudi kršitev človekovih pravic nekdanje uprave.

Arčon bo vse lastnike Hita (poleg občin ima tretjino družbe v lasti Kapitalska družba in tretjino Slovenska odškodninska družba) pozval na skupen sestanek, da se dogovorijo o naslednjih ukrepih. "Odnos države do lastnine v Hitu je neodgovoren, posledice torkovega dogajanja na seji nadzornega sveta pa bodo lahko usodne tako za matično družbo Hit kot tudi za Hit Alpineo," je še dejal Arčon.