Pravzaprav se je to pojavilo že v obdobju dot.com in nekatera podjetja so celo ponujala brezplačno telefoniranje z osebnega računalnika na telefon ali celo brezplačne pogovore s telefona na telefon. Z zatonom te dobe pa je večina teh podjetij izginila ali pa je klice začela zaračunavati. Brezplačno telefoniranje je spet postalo aktualno s prihodom podjetja Skype, ki je svojo ponudbo telefoniranja zasnovalo s pomočjo VoIP-tehnologije (govor prek IP-tehnologije oziroma interneta). Razlika med staro ponudbo brezplačnega telefoniranja in telefoniranjem Skype je predvsem v visokokakovostnem zvoku in velikem številu uporabnikov programa.

NAJVEČKRAT PRENESENI PROGRAM

Brezplačni program Skype je doslej preneslo več kot sto milijonov uporabnikov in jasno je, da je Skype največkrat preneseni program v zadnjem času. Taka razširjenost programa omogoča bistveno več možnosti, da bo oseba, ki jo hočete poklicati, tudi lahko sprejela vaš klic. Omejitve ni niti pri vrstah operacijskih sistemov - podpira namreč Windows, Linux, Mac in Pocket PC. Na drugi strani ima čedalje več uporabnikov hitro povezavo na internet in tako je kakovost povezave med telefoniranjem čedalje boljša, včasih celo boljša od običajne telefonije. Uporabniki Skype telefon veliko uporabljajo, saj so med sabo govorili že kar 8,5 milijarde minut. Da bo ta številka še rasla, zagotavlja novi program nagrajevanja pri pridobivanju uporabnikov. Nagrado prejmejo za vsakega novega aktivnega uporabnika, ki lahko popolnoma brezplačno telefonira z drugimi uporabniki Skype ali pa uporablja program Skype IN za pogovore iz zunanjega omrežja v omrežje Skype oziroma Skype OUT za klepet iz Skype v običajno omrežje. Zadnja programa nekaj staneta, vendar bistveno manj, kot smo navajeni. Poleg tega se uporaba Skype širi tudi na področje dlančnikov, kjer bo kmalu postala aktualna tudi izmenjava videodatotek.

BREZ TELEFONSKIH RAČUNOV

Lastnik podjetja Skype Niklas Zennstroem se je s poslovnim partnerjem, Dancem Friisom, spravil na še večji zalogaj - telekomunikacijsko industrijo. Pravi namreč, da od konca prejšnjega tisočletja ne bi bilo več treba plačevati telefonskih računov. Kmalu za tem je ustanovil Skype, ki te smele napovedi za zdaj uresničuje. V samo osemnajstih mesecih je dobil prvih 37 milijonov aktivnih uporabnikov, kar je več kot Tele2 v vseh svojih dvajsetih letih obstoja. Seveda je zadovoljen in napoveduje še hitrejši vzpon ter prehod tudi na plačljive vsebine, kot so glasovna pošta, konferenčne zveze ter že uresničeno klicanje z običajnih telefonov in na običajne telefone. Tak klic stane približno 4 tolarje na minuto in Skype že ima 13 milijonov uporabnikov, ki minute pogovorov kupujejo vnaprej. Glasovna pošta stane 3800 tolarjev na leto, prejemanje telefonskih klicev iz običajnega omrežja na osebni računalnik pa 7500 tolarjev na leto.

Zgodovina programa Skype

Podjetje Skype je bilo ustanovljeno leta 2003 in ima 70 zaposlenih, od tega približno polovico v Londonu in polovico v Talinu v Estoniji. Eden izmed glavnih lastnikov je Niklas Zennstroem, 39-letni Šved, katerega največji uspeh doslej je bila alternativna telefonska družba Tele2 s sedežem na Švedskem, ki ima 28 milijonov uporabnikov v 24 državah po Evropi. Najbolj slaven je postal, ko je skupaj z danskim partnerjem pred petimi leti ustanovil nočno moro glasbene industrije, družbo KaZaA, ki si je ime ustvarila z inovativnim programom za brezplačni prenos glasbe. Ko ga je KaZaA skoraj pripeljala v zapor, je podjetje s pomočjo najbolj sposobnih pravnikov prodal avstralski družbi Sherman Networks, ki iz neznanih poslovnih razlogov še naprej bije bitko z glasbeno industrijo.