Avstrijski Ring International do danes ni plačal še niti evra kupnine za Helios in še vedno čaka na potrebna soglasja uradov za varstvo konkurence, a mu je uprava domžalskega premaznika očitno že prepustila vzvode odločanja v eni največjih slovenskih industrijskih skupin.

Član uprave Heliosa Aleš Klavžar po naših informacijah z vodstvom Ring International na Dunaju tekoče usklajuje poslovne odločitve, zaposleni pa v Heliosu in njegovih hčerinskih podjetjih redno opažajo predstavnike avstrijskega holdinga. Po neuradnih informacijah naj bi se Klavžar z bodočim lastnikom že dogovoril, da bo na mestu predsednika uprave nasledil Uroša Slavinca, zadnji val odpuščanj pa naj bi izkoristil tudi za prevetritev širšega vodstva Heliosa. Predstavniki Avstrijcev v Heliosu prav tako že pripravljajo teren za združitev svoje premazniške skupine s Heliosom. Čeprav v Heliosu poudarjajo, da so bili v odpuščanja primorani zaradi znižanja obsega poslovanja in slabših rezultatov, so bili po neuradnih informacijah na udaru zlasti zaposleni v proizvodnih programih, ki jih nameravajo Avstrijci opustiti, ter zaposleni v režijskih službah, ki jih nameravajo v Ringu združiti s svojimi.

Kot zatrjuje predsednik nadzornega sveta Heliosa Samo Mirnik, predstavniki Ring International nimajo nobenih pooblastil in le omejen vpogled v poslovanje Heliosa, po njegovih besedah pa skrbijo zlasti »za hitrejše in nemotene priprave na izkoriščanje sinergij med obema družbama«. »Pričakujem, da uprava sprejema odločitve kot dober gospodar in ne po nareku nekoga drugega. Če bi se izkazalo drugače, bi nadzorni svet nemudoma ukrepal,« je še zatrdil Mirnik in ob tem dodal, da »za zdaj zmanjševanje števila zaposlenih poteka na način, kot če Ringa ne bi bilo«.

Lastniki Heliosa zadnjih dogajanj v družbi ne želijo komentirati, češ da so se z Avstrijci dogovorili, da do zaključka prodaje ne dajejo nobenih izjav. »V tednih pred zaključkom transakcije je ključno osebje obeh podjetij obremenjeno s številnimi obveznostmi, povezanimi z zaključevanjem posla. Predstavniki Ringa so zaradi tega pogosto prisotni na različnih lokacijah v Sloveniji, med temi tudi v prostorih Heliosa, na bankah, agencijah in svetovalnih podjetjih,« priznavajo v Heliosu, a obenem zatrjujejo, da uprava deluje samostojno in ne po navodilih ali željah drugih. V Heliosu še pravijo, da zgolj izvajajo ukrepe, predvidene že v strategiji do leta 2017, ki so jo nadzorniki potrdili leto dni, preden so lastniki in Ring podpisali prodajno pogodbo. »Zaradi negativnega trenda poslovanja in ker ne pričakujemo kratkoročnih ali srednjeročnih izboljšanj na ključnih trgih, je odgovornost uprave, da izvede planirane ukrepe,« so še dodali.

A pri tem velja opozoriti, da so v Heliosu odpuščanja pospešili šele po tem, ko je Ring z lastniki podpisal pogodbo za nakup večinskega deleža. Lani so v Skupini Helios število zaposlenih že znižali za okoli 110, na 2232, trenutno pa v slovenskih podjetjih iz Skupine Helios teče odpovedni rok še dodatnim 120 zaposlenim. Koliko zaposlenih so odpustili v matični družbi in v katerih hčerinskih podjetjih so zmanjšali število zaposlenih, v Heliosu ne razkrivajo. Povedali so zgolj, da že nekaj čaka poteka »postopno prilagajanje števila zaposlenih« v hrvaškem Chromosu in ruskem Odilaku ter da so že pred časom proizvodnjo iz Beograda prenesli na njihova preostala podjetja.