Po Ryderjevem mnenju je najbolj zaskrbljujoče prav dejstvo, da se bo ob upoštevanju sedanjega trenda in le skromnemu gospodarskemu okrevanju število brezposelnih zviševalo tudi v prihodnjih letih. Do leta 2018 bo po napovedih organizacije brez dela že 215 milijonov ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številke se bodo še poslabšale

»Ob sedanjih stopnjah gospodarske rasti ne bomo mogli izboljšati teh številk. Nasprotno, še poslabšale se bodo,« je bil glede zaposlovanja v prihodnjih letih pesimističen Ryder. Okrevanje globalnega trga dela zavira padec povpraševanja, ki je predvsem posledica varčevanja najrazvitejših držav in večjih davčnih bremen.

Zaradi naraščajoče brezposelnosti ILO opaža tudi vse večje neenakosti med najbogatejšimi in najrevnejšimi. Lani je bila stopnja brezposelnosti najvišja v Afriki, kjer je dosegla 12,2 odstotka, medtem ko je bila na Bližnjem vzhodu 10,9-odstotna.

Najbolj problematično med mladimi

V Evropi, Severni Ameriki in nekaterih drugih razvitih delih sveta je bila stopnja brezposelnosti 8,6-odstotna. V državah nekdanje Jugoslavije in Sovjetske zveze je bila stopnja brezposelnosti po podatkih organizacije 8,2-odstotna.

Najbolj problematična še vedno ostaja stopnja brezposelnosti med mladimi. Ryder je zato države pozval, naj tej problematiki posvetijo več pozornosti.