»Sem eden redkih v tej zadevi, ki je zastavil svoje premoženje in ga izgubil. Poleg zapora in denarne kazni moramo vrniti deset milijonov evrov domnevne protipravno pridobljene premoženjske koristi. Kazen bi morala biti vzgojna, ne pa takšna, da jo je nemogoče izpolniti.« S temi besedami se je nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež včeraj branil pred višjim sodiščem. Senat pod vodstvom Milene Jazbec je prepričeval, naj razveljavi sodbo prvostopenjskega sodišča, ki ga je septembra lani obsodilo na pet let zaporne kazni.

Kljub Kordeževemu vztrajanju, da v transakcijah pri preprodaji trgovskega centra Primskovo (z njimi naj bi nekdanja Merkurjeva uprava oškodovala družbo za skoraj deset milijonov evrov) neposredno ni prišel do nobene premoženjske koristi in da je šlo za povsem zakonit posel, še zdaleč ni prepričal vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana. Na sodbo se je namreč pritožilo tudi tožilstvo, ki za Kordeža (in ne tudi za preostale tri obsojence) zahteva še daljšo zaporno kazen. Višje sodišče lahko sodbo potrdi, zavrne ali pa zadevo pošlje v ponovno obravnavo. Pritožniki bodo odločitev višjega sodišča prejeli po pošti.

Nepremičnine prenesli na sorodnike

Medtem ko skuša nekdanja Merkurjeva uprava izpodbiti obsodbo, postaja vse bolj jasno, da nakelski trgovec nikoli ne bo videl desetih milijonov evrov, vsaj ne v celoti. Po dostopnih podatkih so tako Kordež kot drugi obsojenci – nekdanji član Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec in nekdanji direktor podjetja Kograd Igem Oto Brglez – svoje nepremično premoženje prodali oziroma ga prenesli na sorodnike.

Po podatkih iz zemljiške knjige je Milan Jelovčan polovico hiše v Mlaki pri Kranju, po podatkih Gursa vredne 243.000 evrov, leta 2010 z darilno pogodbo prenesel na soprogo. Pred letom dni je bila nanj vknjižena tudi hipoteka. Oto Brglez medtem od oktobra lani ni več lastnik četrtine družinske hiše blizu Velenja, kot tudi ne dela stanovanja v predmestju Maribora. Do sprememb je prišlo tudi pri hiši Janje Krašovec v Kokrici pri Kranju. Po javno dostopnih podatkih se je marca 2012 začel postopek prenosa lastništva na neimenovano osebo.

Nekoliko manj sreče je imel Kordež. Poročali smo že, da sta zakonca Kordež družinsko hišo v Lancovem marca 2010 z darilno pogodbo prenesla na hčer, vendar to ni preprečilo tožilstvu, da ne bi vpisalo zaznambe prepovedi odtujitve ali obremenitve. Po podatkih Gursa je hiša vredna okoli 200.000 evrov.

Obrtnik rubi polovico Kordeževe hiše, ta dobiva novega lastnika

Da so na drugi strani prazni tudi Kordeževi bančni računi, potrjuje neuspešna izvršba enega od njegovih upnikov. Gre za podjetje Kovinar - Gradnje ST z Jesenic, ki je bilo eno od izvajalcev gradbenih del na Kordeževi vili v Lescah, zaman pa čaka na plačilo skoraj 12.000 evrov. »Dela smo končali že leta 2011,« nam je zaupal Mirko Krašovec, direktor podjetja, ki ga obvladujeta Florijan Velikajne in Branko Pretnar. Izvršba je pravnomočna, do neporavnanih sredstev pa so sprva poskušali priti z rubežem transakcijskih računov. Ker pri tem niso bili uspešni, so se lotili polovice hiše v Lescah, katere vrednost po podatkih Gursa presega 400.000 evrov. Ta je v lasti Julije Kordež in za razliko od polovice v lasti Bineta Kordeža ni pod zaznambo prepovedi tožilstva.

Toda vsega deset dni po tistem, ko je podjetje Kovinar - Gradnje ST zahtevalo vpis hipoteke na hiši v Lescah, se je začel postopek spremembe lastništva. Izvedeli smo, da ga je predlagalo podjetje Zelena hiša, ki ga obvladuje celjski odvetnik Dušan Korošec. Kdaj je bila podpisana prodajna pogodba, ni znano. Ko smo s tem seznanili Krašovca, je ta odgovoril, da prvič sliši za to.