Po lanski pustolovščini z investicijsko banko Ing, ki je med drugim Cimosu svetovala pri prodaji hčerinskega podjetja Litostroj Power, kljub neuspešni prodaji pa na koncu želela prejeti milijon evrov, nameravajo v koprski družbi zdaj najeti novega mednarodnega finančnega svetovalca za pomoč pri sanaciji družbe. Na mizi imajo pet ponudb, in sicer družb: PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG, Houlihan Lokey in Alvarez & Marsal. Po neuradnih informacijah naj bi najem nove svetovalne hiše od Cimosa zahtevale predvsem banke upnice.

Prvi cilj izbranega svetovalca bo uspešno končati postopek glede državne pomoči pred evropsko komisijo oziroma pripraviti takšen program prestrukturiranja družbe, da ga bo evropska komisija potrdila. Prošnjo za začasno državno pomoč v višini 35 milijonov evrov je evropska komisija minuli mesec sicer odobrila. Drugi cilj je družbi pomagati pri finančnem prestrukturiranju na način, da bo dolgoročno likvidna in kapitalsko ustrezna. Tretji cilj, ki se tudi omenja, pa je pridobitev dodatnih likvidnostnih sredstev, vendar ne pri obstoječih lastnikih in bankah upnicah. Po likvidnostnem posojilu v višini 35 milijonov evrov, ki so ga Cimosu omogočili nekateri večji lastniki in banke upnice, zanj pa je s poroštvom jamčila država, je načrtovana še dokapitalizacija družbe v višini 42 milijonov. O tej se še ne bo odločalo na današnji skupščini, temveč v prihodnjih mesecih. Po tej dokapitalizaciji in končanem sanacijskem postopku naj bi bil Cimos prihodnje leto naprodaj.

V prvem polletju letos je Skupina Cimos, ki vključuje 29 podjetij, dosegla 202 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja 8-odstotni padec. Avtomobilskemu delu oziroma Cimosu, d.d., so se prihodki od prodaje v obravnavanem obdobju znižali za dobrih 10 odstotkov, na 183 milijonov evrov. Medtem ko je Skupina Cimos v prvih šestih mesecih lanskega leta dosegla 1,3 milijona evrov dobička, je letos pridelala 11,5 milijona evrov izgube. Izguba je bila sicer načrtovana, vendar ne tolikšna. Po načrtu bi morala namreč v celotnem letošnjem letu znašati 15 milijonov evrov. K višji izgubi so svoje prispevali tudi stroški izrednih prevozov. Ker v družbi niso imeli zadosti obratnih sredstev, so morali kupcem blago prevažati večkrat in v manjših količinah. Poleg tega so bili stroški energije za en milijon evrov višji od načrtovanih.

V teku so trije prodajni postopki za prodajo hčerinskih družb. Za hrvaško hčerinsko podjetje Labinprogres-TPS, ki proizvaja motokultivatorje, so prispele štiri ponudbe. Naprodaj sta tudi kamniški Cimos Titan, ki zaposluje okoli 170 delavcev, in podjetje v Srebrenici. Tamkajšnji direktor Fadil Novalić, ki se omenja kot možni kupec, je pred dnevi dejal, da so po objavi razpisa v prvi polovici avgusta v Cimosu spremenili prodajni program in da je po novem naprodaj le polovica tovarne, iz druge polovice pa bo proizvodni program preseljen. Po zatrjevanju naših virov to ne drži. Res je, da je strateško pomemben program Cimos iz Srebrenice preselil, vendar pa podjetju še vedno daje naročila, s katerim lahko doseže dobre tri milijone od skupno štirih milijonov evrov letnih prihodkov. Za Litostroj Power, ki ga je družba neuspešno prodajala lani, bo javni razpis objavljen predvidoma sredi septembra.