Podatki o prihodkih, ki jih poleg dobičkov objavljajo podjetja, so pa so po ocenah analitikov slovenskega finančnega portala financnitrgi.com še bolj razočarali, saj je le 44 odstotkov podjetij doseglo višje prihodke od pričakovanih. To je prav tako najslabše četrtletje po koncu leta 2008.

Velika Britanija se je izognila tretjemu padcu v recesijo, saj so objavljeni podatki pokazali, da je bila gospodarska rast v zadnjem lanskem četrtletju višja od pričakovanj. Gospodarska rast je bila 0,3-odstotna, četrtletje pred tem pa negativna oz. je bruto domači proizvod (BDP) padel za 0,3 odstotka

Objava lažne informacije na socialnem omrežju Twitter je povzročila kratkoročno paniko na ameriških delniških trgih. Ameriška tiskovna agencija AP je objavila, da sta v Beli hiši odjeknili dve eksploziji in da je predsednik poškodovan, kar je delnice v povprečju pocenilo za pol odstotka nekaj sekund po objavi. Nekaj minut kasneje so iz AP sporočili, da je informacija napačna, kasneje se je izkazalo, da je hekerska skupina vdrla v socialno omrežje in objavilo to informacijo. Cene so dan kljub kratkoročnemu padcu končale višje.

Pregled makroekonomskih kazalcev:

Objavljeni podatki o ocenah kitajskega in evropskih PMI indeksov so pokazali, da se stanje v gospodarstvih slabša hitreje od pričakovanj, saj so negativno presenetili pričakovanja analitikov. Vzdušje med nemškimi gospodarstveniki merjeno z indeksom Ifo, kaže na nizka pričakovanja glede prihodnje rasti. Tudi v ZDA so bili makroekonomski podatki nižji - letna gospodarska rast je bila le 2,5 odstotna, pričakovalo se je triodstotno rast. Za razliko od negativnih presenečenj v Evropi in ZDA, so pa britanski podatki pozitivno presenetili. Kot omenjeno, je bila gospodarska rast na Otoku v zadnjem lanskem četrtletju 0,3-odstotna.

V prihodnjem tednu bodo objavljeni končni podatki o indeksih PMI v ZDA, Veliki Britaniji in na Kitajskem, ki bodo pokazali obete glede prihodnje gospodarske rasti. Iz EU se pričakujejo podatki o stopnji brezposelnosti, ki je bila v preteklem mesecu 12-odstotna. Na evropske borze bo zagotovo vplivala konferenca Evropske centralne banke, ki bo po objavi temeljne obrestne mere. Analitiki portala financnitrgi.com opozarjajo na komentar nemške kanclerke Merkel, v katerem je omenila možnost različnih temeljnih obrestnih mer za države v jedru in periferijo.

Dogajanje na trgih:

Delniški trgi po svetu so teden v povprečju končali višje. Newyorški indeks S&P 500 je teden zaključil pri vrednosti 1582,24 kar je 1,74 odstotka več kot teden poprej. Zvišala se je tudi vrednost indeksa Dow Jones, ki je pridobil 1,13 odstotka, Nasdaq pa je končal 2,28 odstotka višje. Frankfurtski DAX je izmed razvitih trgov pridobil največ, teden pa je končal pri 7814,76 točkah oz. 4,76 odstotka višje kot teden poprej. Pariški indeks CAC 40 je pridobil 4,33 odstotka, Londonski FTSE pa 2,22 odstotka.

Kitajski indeks ShangHai je na podlagi slabših makroekonomskih podatkov teden zaključil negativno (2,97 odstotka nižje), medtem ko tokijski Nikkei nadaljuje z rastjo in je teden zaključil 4,26 odstotka višje, hongkonški indeks HangSeng pa je končal 2,43 odstotka višje.

Ljubljanska borza je bila prav tako zeleno obarvana, saj je indeks SBI TOP teden končal 3,83 odstotka višje. Najvišjo rast v indeksu je doživela delnica Telekoma Slovenije, ki je pretekli teden teden na vrednosti pridobila 9,05 odstotka. Zagrebški indeks Crobex je izgubil 0,33 odstotka, medtem ko je beograjski borzni indeks Belex pridobil 0,67 odstotka. Banjaluški borzni indeks je izgubil 0,73 odstotka, dunajski ATX pa je končal 2,61 odstotka višje.

Zahtevana donosnost na 10-letne ameriške obveznice se je znižala na 1,66 odstotka, podobno kot pri nemških obveznicah, kjer je donosnost upadla na 1,2 odstotka. Donosnost italijanskih obveznic se je glede na prejšnji teden zmanjšala in je trenutno 4,1 odstotka, podobno je upadla tudi donosnost španskih obveznic na 4,28 odstotka.

Zahtevana donosnost desetletnih slovenskih državnih obveznic je nadaljevala s padanjem po uspešni prodaji zakladnih menic izpred dveh tednov, trenutno je pri 5,94 odstotka.

Na valutnih trgih je evro izgubil 0,19 odstotka vrednosti in je trenutno pri razmerju 1,3029 proti ameriški valuti.

Cena nafte Brent je teden končala pri 102,85 dolarjih za 159-litrski sod, kar je 3,34-odstotna rast. Cena zlata je je okrevala po večjem padcu v sredini meseca in je teden končala pri 1462,45 dolarja za 31,1-gramsko unčo, kar je 3,99-odstotna rast, medtem ko je cena srebra končala pri 23,99 dolarjih za 31,1-gramsko unčo (3,01-odstotna rast).