Kot je Klavžar dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Finance, bo med prvimi nalogami konsolidacija Heliosa z barvarskim delom Ringa. Lani je Helios ustvaril 316 milijonov evrov prihodka, Ringov barvarski del pa 106 milijonov evrov. "To moramo spraviti pod eno streho, streho Heliosa, ki bo krovno podjetje s sedežem v Domžalah," je dejal.

V načrtu je specializacija proizvodnje programov po lokacijah. Pri manj donosnih programih bodo do konca leta videli, ali jim je uspelo obrniti trend; če ne bo, bodo začeli razmišljati o dezinvestiranju.

Kar zadeva trge, sta Helios in ring kompatibilna, pravi predsednik uprave in dodaja, da se bodo širili, ker bodo Heliosove izdelke prodajali po Ringovih poteh, Ringove izdelke pa po Heliosovih poteh. Na nove trge ne gredo, je pa prioriteta povečati prodajo na že uveljavljenih trgih Heliosa in Ringa.

Nadaljnje zmanjševanje števila zaposlenih v Sloveniji - lani so število zmanjšali za 150 na 1300 - ni predvideno, saj bodo tu povečali proizvodnjo. Kako bo v drugih podjetjih, bodo videli, ko bodo postavili novo strategijo. Plače ostajajo takšne, kot so.

O dividendni politiki novega lastnika Klavžar pravi, da se je Ring doslej izkazal kot strateški lastnik - nobene svoje akvizicije ni dezinvestiral. Klavžar je prepričan, da bo dividendna politika primerna cilju, da bo imel Helios čez pet let milijardo evrov prihodkov in bo sodil med pet največjih premaznikov v Evropi.

Klavžar pravi, da želijo biti zgled slovenske privatizacije. "Želimo biti zgled s tem, da bomo lahko kljub spremembi lastništva podjetje s sedežem v Sloveniji, ki bo raslo in se bo lahko postavilo ob bok največjim premaznikom, ki poslujejo v Evropi," je dejal.

Glede položaja v Rusiji in Ukrajini pravi, da bi jim bilo lažje brez ukrajinske krize. V zadnjih letih so prav v Rusiji in Ukrajini rasli, že lani pa rasti ni bilo več. Lani smo v Rusiji ustvarili okoli 65 milijonov evrov prihodkov, v Ukrajini okoli 15 milijonov evrov.

V Rusiji je na začetku leta je upadel tečaj rublja, zdaj se je ta upad umiril. Pred valutnim tveganjem se poskušajo ščititi, a jim v celoti to ne uspe, ker nekateri kupci vztrajajo pri cenah v rubljih. Huje je v Ukrajini, pravi Klavžar, kjer je grivna zelo upadla, a tudi tam se je trend obrnil. "Naša glavna skrb na teh dveh trgih je, da se ščitimo pred valutnimi in plačilnimi tveganji," je povedal.