Vlada bo moralo trdo delati, da bo v luči "tveganj in izzivov" v globalnem gospodarskem okolju, ki je "polno negotovosti", dosegla te cilje, je pred okoli 3000 delegati na kongresu poudaril Wen.

"Ohraniti moramo primerno raven gospodarske rasti, da bi tako zagotovili potrebne pogoje za ustvarjanje delovnih mest in izboljšanje blaginje prebivalcev ter za ustvarjanje stabilnega okolja za spremembo modela rasti in reformo gospodarstva," je po poročanju nemške nemške tiskovne agencije dpa dejal kitajski premier.

Kitajska je sicer lani zabeležila 7,8-odstotno gospodarsko rast, kar je najnižja stopnja rasti v tej državi v zadnjih 13 letih. Po razmeroma šibkem tretjem četrtletju pa se je rast konec leta vnovič okrepila in med analitiki vzbudila optimizem, da bo dejanska številka za letos višja. Po nekaterih pričakovanjih naj bi celo presegla osem odstotkov.

Vlada si je kljub temu zastavila nekoliko nižji cilj - številka je enaka kot za leto 2012 -, čeprav v praksi tega nato pogosto preseže, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Inflacija naj bi medtem letos znašala 3,5 odstotka, kar je za pol odstotka manj od lanskega cilja štirih odstotkov. Dejanska inflacija je bila lani nato bistveno nižja in je znašala 2,6 odstotka.

Ločeno poročilo ministrstva za finance medtem navaja, da naj bi proračunski primanjkljaj letos znašal 193 milijard ameriških dolarjev. Wen pa je še napovedal, da bo vlada letos zvišala obrambni proračun za 10,7 odstotka.

Wen je danes napovedal tudi, da namerava vlada na urbanih območjih povišati število delovnih mest za okoli devet milijonov, da bi tako stopnjo brezposelnosti tam ostala pod 4,6 odstotka.

Vlada je sicer že minuli mesec naznanila niz ukrepov, s katerimi naj bi zmanjšali stopnjo neenakosti v prihodkih in spodbujali potrošnjo. Spremembe spadajo v okvir prizadevanj oblasti, da bi drugo največje svetovno gospodarstvo odmaknile od odvisnosti od izvoza in investicij v infrastrukturo.

Ljudska skupščina naj bi Wenovo poročilo, proračun in tudi imenovanje novih voditeljev - na kongresu bodo zapečatili prenos oblasti na nove voditelje z novim predsednikom države Xi Jinpingom na čelu - potrdila ob koncu kongresa 17. marca.