Novomeško gradbeno podjetje Begrad bo morda že v kratkem dobilo novega drugega največjega lastnika.

V igri za nakup 27,4-odstotnega paketa njegovih delnic, ki je ostal v stečajni masi SCT, je bilo namreč v zadnjih mesecih več ponudnikov. Potem ko upniški odbor SCT konec lanskega leta podjetju AR Plane, ki ga lastniško obvladuje Andrej Rautner, ni odobril soglasja za nakup, je stečajni upravitelj nekdanjega domačega gradbenega velikana Leon Benigar Tošič prejel novo ponudbo za omenjeni delež. Poslalo jo je podjetje Mapri Proasfalt, ki je v lasti Primoža Petriča.

Slednji nam je včeraj potrdil, da ga zanima nakup deleža, s katerim bi postal drugi največji lastnik Begrada. »Sem gradbinec in iščem nove priložnosti. Več informacij o tem, kaj se dogaja s ponudbo, nimam,« je v kratkem telefonskem pogovoru dodal Petrič. Ponudbo podjetja Mapri Proasfalt, ki je leta 2012 ustvarilo za okoli šest milijonov evrov prihodkov, kar je šestkrat manj od Begrada, je konec januarja na seji obravnaval tudi upniški odbor SCT. Ugotovil je, da je cena, ki jo ponuja Petrič, »višja od že pridobljenih ponudb«. Upravitelju Benigar-Tošiču je tako predlagal ponovni začetek prodaje delnic Begrada. Rautnerjev AR Plane je sicer zanje ponudil skupno 135.000 evrov.

V ozadju nenavadno velikega zanimanja za nakup Begrada bi lahko bilo več bolj ali manj znanih motivov. Opozoriti namreč velja, da je Begrad že lastniško »zaprt«. Dobrih 50 odstotkov delnic obvladuje podjetje Begrad-Invest. Njegov največji lastnik je predsednik uprave Begrada Franc Panjan. Toda čeprav novi solastnik v novomeškem gradbincu ne bi imel glavne besede, bi lahko z dobro četrtino delnic, ki mu omogočajo blokiranje statutarnih in nekaterih drugih sprememb, otežil življenje večinskemu lastniku Begrada. S tem bi ga morda prisilil, da te delnice odkupi po višji ceni. Prodaja deleža v Begradu sovpada tudi z nekaterimi spremembami v Begrad-Investu. Od novembra lani podjetja ne zastopa več ena od njegovih solastnic Gordana Batinić Jakofčič. Begrad je sicer v zadnjih mesecih dobil več novih poslov. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (MOL) mu je tako zaupal 11 milijonov evrov vredno gradnjo soseske Polje III, skupaj s CGP pa bo gradil tudi osem milijonov evrov vredno ploščad za parkiranje vojaških transportnih letal v Cerkljah ob Krki.pc