V boju za prevzem Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) sta si Matjaž Satler in Marko Mohar očitno uspela izboriti pomembno prednost pred drugimi snubci, še preden bi NLB in NKBM razpisali dražbo za prodajo 77-odstotnega paketa delnic ZVD, ki sta ga zarubili propadlemu cerkvenemu holdingu Zvon Ena.

Rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup večinskega deleža ZVD se izteče danes, izbrani investitorji pa bodo lahko nato opravili tudi skrbni pregled družbe. Kako temeljit skrbni pregled bo potencialnim investitorjem dovolil glavni izvršni direktor ZVD Miran Kalčič, za zdaj ni znano. Po naših informacijah pa naj bi se Kalčič zavzemal, da bi ZVD končal pod okriljem Moharja in Satlerja oziroma njune skupine MSIN. »Lahko potrdim, da se zanimamo za nakup družbe, vendar v tem trenutku več informacij ne morem razkriti,« je bil kratek Mohar, ki pa informacij, da pri načrtovanem prevzemu ZVD sodelujejo s Kalčičem, ni želel komentirati. Ali se je sestal z Moharjem in Satlerjem, ni želel odgovoriti niti Kalčič. »Sestajam se z veliko ljudmi,« nam je povedal in zatrdil, da »nima ambicij sodelovati pri nakupu ZVD«.

Toda prav Kalčič bo imel ključno vlogo pri izbiri novega večinskega lastnika ZVD. Bodoči lastnik namreč brez soglasja vodstva ZVD ne bo mogel odločati niti o izplačilu dividend, spremembi statuta ali celo o imenovanju novih članov upravnega odbora. Na skupščini leta 2011 je namreč Kalčič izkoristil odsotnost Zvona Ena Holdinga, ki je bil v tistem času še večinski lastnik ZVD, in dosegel spremembo statuta, po kateri morajo praktično vse odločitve na skupščini dobiti 90-odstotno podporo. V spremenjeni statut je Kalčič dodal še dodatno varovalko, saj lahko upravni odbor ZVD kadar koli izvede do 50-odstotno dokapitalizacijo z izključitvijo prednostne pravice obstoječih lastnikov. Le kratek čas po spremembi statuta je ZVD od družbe I. J. Storitve Roze Mlakar Kukovič kupil njen 12-odstotni paket delnic, po vsega nekaj dneh pa 11 odstotkov teh delnic prenesel na hčerinsko družbo Klicni center. V naslednjem koraku je nato Kalčič 51-odstotni delež Klicnega centra prodal odvetniku Dušanu Selakoviću in s tem onemogočil, da bi NLB in NKBM, ki sta tedaj že začeli zaseg premoženja Zvona Ena Holdinga, zamenjali vodstvo ZVD.

Upravni odbor je sicer te omejitve v statut vnesel šele letošnjega maja oziroma le nekaj dni prej, preden sta NLB in NKBM napovedali prodajo družbe. »Prej nismo videli potrebe po pripravi čistopisa statuta,« odgovarja Kalčič. Čeprav sta od prodaje sklada lastnih delnic minili že skoraj dve leti, ZVD po naših informacijah doslej ni dobil niti evra kupnine. To nakazujejo tudi bilance Klicnega centra in ZVD, medtem ko Kalčič teh informacij ni želel ne potrditi ne zanikati. Da Kalčič Klicnega centra in s tem kontrolnega deleža ZVD nikoli ni spustil izpod svojega okrilja, nakazuje tudi podatek, da Klicni center še vedno vodi vodja kadrovske službe v ZVD Kristina Abrahamsberg, ki velja za eno najožjih Kalčičevih sodelavk. Konec minulega tedna pa je Kalčič potencialnim snubcem postavil še dodatne ovire in jim dal tudi jasen signal, da podpira skupino MSIN. ZVD je namreč od Gorenjskega tiska, ene ključnih družb iz Skupine MSIN, konec minulega tedna po neznani ceni kupil 9,3-odstotni paket delnic družbe EGP Škofja Loka. »Upravni odbor je ocenil nakup delnic EGP kot dobro naložbo,« je bil kratek Kalčič, ki višine kupnine ni želel razkriti, češ da gre za poslovno skrivnost.