Predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) Ljubo Peče in Miran Kalčič sta včeraj ostala brez razrešnice za delo v minulem letu. Proti podelitvi razrešnice in izplačilu simboličnih dividend v skupni višini 33.000 evrov je namreč glasovala Nova KBM, ki skupaj z NLB trenutno prodaja večinski, 75-odstotni delež ZVD.

Bistveno manj uspešna pa je bila Nova KBM pri poskusu, da bi iz statuta ZVD izbrisala omejitve, po katerih morajo biti na skupščini praktično vse odločitve sprejete z najmanj 90-odstotno podporo. Proti spremembi statuta je namreč glasovala družba Klicni center, ki ima v lasti 11-odstotni delež ZVD in ki jo po novem obvladuje Skupina MSIN Marka Moharja in Matjaža Satlerja. »Če bi predlog podprl, bi bilo tako, kot da bi sam sebi vzel gradbeno dovoljenje. Če se le da, si ne želim spreminjati položaja Klicnega centra,« nam je povedal Mohar, ki mu stroge omejitve v statutu ZVD tudi najbolj koristijo. Prav zaradi njih ima zelo veliko konkurenčno prednost pred preostalimi investitorji, ki se potegujejo za prevzem ZVD. Klicni center ima namreč v lasti 11-odstotni delež ZVD, s katerim lahko zaradi omejitev v statutu med drugim blokira vse spremembe statuta in tudi prepreči morebitno zamenjavo članov upravnega odbora.

»Nova KBM v postopku prodaje svojega deleža v ZVD izvaja vse potrebne ukrepe za zaščito interesov banke. Tudi glede včerajšnje skupščine bomo preučili nadaljnje ukrepe in uporabili vse možne pravne instrumente za zaščito naših interesov,« pojasnjujejo v banki, ki jo vodi Aleš Hauc. Kot smo razkrili, naj bi se v Novi KBM že pripravljali na vložitev kazenskih ovadb proti upravnemu odboru, in sicer zaradi zlorabe položaja, ter odškodninskih tožb zaradi oškodovanja delničarjev.

Moharju in Satlerju sta namreč pot do Klicnega centra tlakovala prav Peče (nekdanji predsednik uprave Zvona Dva Holdinga) in Kalčič, ki sta pred dvema letoma na Klicni center prenesla 11 odstotkov ZVD in v naslednji fazi 51-odstotni delež te družbe prodala odvetniku Dušanu Selakoviću. Junija letos se je nato ZVD iz neznanih razlogov odpovedal predkupni pravici za Klicni center in tako Skupini MSIN. S tem je tudi omogočil, da je lahko MSIN za vsega 10.000 evrov kupil večinski delež Klicnega centra in se tako tudi dokopal do odločujočega deleža ZVD. Sočasno, kot je Skupina MSIN kupila Klicni center, je namreč ZVD od nje kupil za evrov 700.000 evrov delnic družbe EGP. Celotno skupino je nato Skupina MSIN posodila naprej Klicnemu centru, ki je s tem denarjem po dveh letih ZVD tudi plačal kupnino za delnice ZVD.