Obveznica je dolžniški vrednostni papir, pri katerem se izdajatelj obveznice obveže, da bo kupcu ob določenem času poplačal glavnico in dogovorjene obresti. Obveznico lahko izda država, banka ali podjetje, navadno pa so obveznice države najvarnejše, kar pa ne velja vedno. V državne obveznice praviloma vlagajo finančne družbe, najpogosteje investicijski skladi, zavarovalnice, pokojninski skladi, banke.

Namen izdaje obveznic je torej, da se s prodajo pridobi kapital, s katerim se navadno financirajo večji projekti. Za razliko od delnic, kjer je vrednost vezana na uspešnost določene družbe, pri obveznicah kupec po določenem pretečenem času dobi vrnjeno kupnino in fiksne obresti.

Tveganje?

Tveganje, podobno kot drugod, obstaja v primerih, če izdajatelj zapade v takšne finančne težave, da ne more več vrniti vloženega kapitala in plačati obresti. V takem primeru navadno sledijo pogajanja, na katerih se določi nove pogoje, pod katerimi bi država lahko vrnila sredstva. V okviru Evropske unije obstaja tudi možnost zaprositve za premostitveni kapital. To pomeni, da EU zagotovi dodatna sredstva, se pa s tem tudi sama vključi v pogajanja.