Davčna uprava (Durs) je Juretu Jankoviću prepovedala razpolaganje s 50-odstotnim lastniškim deležem v Electi Holdingu, krovnem podjetju potapljajoče se skupine Electa.

V inšpekcijskem nadzoru nad mlajšim od obeh sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića so namreč na Dursu ugotovili dejstva in okoliščine, ki utemeljeno kažejo na to, da zasebna poraba in premoženje Jureta Jankovića precej presegata uradno prijavljene dohodke. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, izhaja, da obstaja velika verjetnost, da mu bodo odmerili plačilo dodatnega davka.

Vse kaže, da so bili dacarji prepozni

Čeprav postopek po dostopnih podatkih še ni zaključen, se je Durs odločil za predhodno zavarovanje pričakovane davčne obveznosti. Pričakuje namreč, da bo plačilo zaradi slabega finančnega stanja Jureta Jankovića oteženo, če ne celo onemogočeno. V letu 2012 je po ugotovitvah davkarije prejemal redne dohodke, ki znašajo okoli 1200 evrov na mesec in ne zadostujejo niti za dosedanje povprečne življenjske stroške zavezanca in njegove družine. Obenem je premoženje Jureta Jankovića pod rubežem oziroma je bilo prodano na dražbi. Zaradi več kot tri milijone evrov dolga do Marjana Pišljarja je med drugim izgubil 131.000 evrov vreden osebni avtomobil mercedes-benz. Drugega vrednejšega premoženja Jure Janković nima, saj je dolgo časa z družino živel v hiši v Grosupljem, ki je uradno v lasti očeta.

Toda vse kaže, da so bili na Dursu pri zavarovanju prihodnjih terjatev do Jureta Jankovića prepozni. Na voljo so imeli le vpis plombe na polovičnem lastništvu Electe Holdinga, vendar jih je Pišljar prehitel. Da bi po poplačilu Pišljarja ostalo kaj za Durs oziroma za državo, je malo verjetno. Na zadnji dražbi decembra 2012 je bil namreč delež naprodaj za 1,16 milijona evrov, vendar ga ni hotel kupiti nihče. Na naslednjih dražbah se bo izklicna cena zanj le še nižala, če Electa Holding prej ne bo končala v stečaju.

Neujemanje med porabo in uradnimi dohodki zbudilo Durs

V zadnjih dveh letih so v javnost pricurljale številne podrobnosti o transakcijah na osebnem računu Jureta Jankovića. Tako je aprila 2009 v zgolj dveh dneh na račune različnih družb in fizičnih oseb nakazal kar 668.000 evrov. V letih 2007 in 2008 je medtem očetu Zoranu Jankoviću na podlagi asignacij nakazal okoli 129.000 evrov. Na drugi strani je konec leta 2010 na račun od neznane osebe dobil 60.000 evrov. Kljub temu naj bi davčni upravi v štirih letih prijavil 53.000 evrov prihodkov. Zaradi precejšnjega neujemanja med uradno prijavljenimi dohodki in tekočo porabo so se zbudili tudi na Dursu, kjer so sprožili nadzor na podlagi 68. člena zakona o davčnem postopku. Pod drobnogled so vzeli obdobje od leta 2006 do vključno leta 2010.

Spomnimo, da je Durs pred časom preiskoval tudi poslovanje Electe in povezanih družb in ob tem odkril številne sume kaznivih dejanj. Iz izsledkov davčne preiskave izhaja tudi, da je Zoran Janković od družb, s katerimi naj bi pred vstopom v politiko pretrgal vse vezi, vodita pa jih njegova sinova, na svoj osebni račun dobil vsaj tri milijone evrov.