Junijska inflacija je bila sicer za 0,4 odstotne točke nižja kot junija lani, povprečna 12-mesečna rast pa je bila v šestem letošnjem mesecu 2,3-odstotna.

V primerjavi z lanskim junijem so bile storitve dražje za 2,6 odstotka, blago pa za 1,5 odstotka. Cene blaga za vsakodnevno rabo so se zvišale za 3,3 odstotka, cene trajnega in poltrajnega blaga pa so se znižale za 3,9 oz. 0,8 odstotka.

V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupini gostinske in nastanitvene storitve (za 9,1 odstotka). Sledili so alkoholne pijače in tobak (za 7,5 odstotka), izobraževanje (za 4,6 odstotka) in hrana ter brezalkoholne pijače (za 4,4 odstotka).

V povprečju nižje kot pred letom dni pa so bile cene v skupinah zdravje (za 2,2 odstotka), stanovanjska oprema (za 1,4 odstotka), komunikacije (za 1,3 odstotka), rekreacija in kultura (za en odstotek) ter obleka in obutev (za 0,5 odstotka).

Na mesečni ravni se cene življenjskih potrebščin junija niso spremenile

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, pa je bila junija 2,2-odstotna. Na mesečni ravni se cene v povprečju niso spremenile.