Družba KLM Naložbe, ki je v večinski lasti ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je v zadnjih dneh prek borze prodala nekaj več kot 1200 delnic trgovca in tako svoje lastništvo zmanjšala na 1,58 odstotka.

Skupno so KLM Naložbe za delnice Mercatorja iztržile okoli 125.000 evrov oziroma okoli 104 evre za delnico, kar je dobrih deset odstotkov manj, kot za njih ponuja Agrokor Ivice Todorića. »Pri primerjavi iztržene cene s ponudbo Agrokorja je treba upoštevati tudi stroške financiranja, ki bi jih imeli, če bi še leto dni čakali na formalno prevzemno ponudbo,« nam je povedal direktor KLM Naložb in starejši sin ljubljanskega župana Damijan Janković. »Kupnino smo namenili za zmanjševanje naših obveznosti do bank. Zaenkrat delnic ne nameravamo več prodajati, če bi se razmere spremenile, pa bi o tem ponovno razmislili,« je še povedal Damijan Janković in dodal: »Tudi moj oče je javno povedal, da je svoje delnice pripravljen prodati po ceni 111 evrov za delnico.« Toda po tej ceni se KLM Naložbe še zdaleč ne bi rešile svojih težav, saj so imele že konec lanskega leta za skoraj štiri milijone evrov več dolgov kot premoženja. Če bi želele KLM Naložbe poplačati vseh 11 milijonov evrov posojil, najetih pri Factor banki, bi morale za delnico Mercatorja iztržiti kar okoli 160 evrov oziroma tretjino več, kot za njo ponuja Agrokor.

Kot smo razkrili v Dnevniku, se je Janković že marca letos, ko je bil formalno še predsednik Pozitivne Slovenije, sestal s Todorićem, s katerim sta se pogovarjala tudi o Mercatorju in ceni, ki jo je za slovenskega trgovca ponujal Agrokor. Delnice Mercatorja, ki so jih prodale KLM Naložbe, so sicer končale v taboru Agrokorju naklonjenih lastnikov. Po podatkih iz delniške knjige so jih namreč kupili investitorji, ki se skrivajo za avstrijsko Erste Group, ter hrvaški pokojninski skladi, ki imajo svoje delnice shranjene na fiduciarnih računih zagrebških bank Raiffeisen in Hypo. Hrvaški pokojninski skladi trenutno obvladujejo že okoli 15 odstotkov lastništva Mercatorja, delnice pa so začeli aktivno kupovati pred dobrima dvema letoma oziroma v tistem času, ko se je za nakup Mercatorja začel zanimati Agrokor. Tudi v internih dokumentih italijanske bančne skupine Unicredit (ena največjih financerk Agrokorja), ki smo jih razkrili v začetku lanskega leta, je jasno navedeno, da ta nima pod nadzorom le 8-odstotnega deleža Mercatorja, ki ga je že pred leti zasegla Istrabenzu, temveč tudi delnice, ki so uradno v lasti njenih hrvaških pokojninskih skladov.