Peko se je znašel v težavah sredi lanskega leta, ko mu je močno padla prodaja obutve predvsem na slovenskem trgu. Že pred tem je vlada določila, da je treba družbi do konca minulega leta najti zasebnega investitorja, ki bi za njeno dokapitalizacijo zagotovil najmanj dva milijona evrov. S tem bi država zagotovila, da šest milijonov evrov, ki jih je konec predlanskega leta vložila v Peko, Evropska komisija ne bo obravnavala kot nedovoljeno državno pomoč.

Za nakup 100-odstotnega deleža Peka - država je 66,8-odstotna lastnica, DSU ima v lasti 25,2 odstotka, Gorenjska banka 5,9 odstotka in SKB banka 2,1 odstotka - sta v roku prispeli dve nezavezujoči ponudbi, po izteku pa še dve, ki jih v Sodu zato niso mogli upoštevati, je konec minulega tedna povedal v. d. predsednika uprave Soda Peter Ješovnik. Po njegovih besedah se bodo pogajanja z zainteresiranimi kupci za nakup Peka začela 4. marca, končana naj bi bila sredi marca.

Predsednik uprave Peka Janez Sajovic je nedavno ob razpravi o stanju v Peka v DZ povedal, da Peko nima težav s kapitalom, temveč z likvidnostjo. "Februar je običajno najtežji mesec, ker se končuje kolekcija pomlad-poletje, istočasno pa je treba naročiti material za kolekcijo jesen-zima, ki gre v proizvodnjo konec marca. Zato mrzlično iščemo rešitev, kako naprej," je povzel. Če nobeden od ponudnikov ne bo dober oz. če bo ponudil premalo, potem jim, kot je dejal, "ne preostane nič drugega, kot da gremo v stečaj".