Kot je bilo predlagano v sklicu skupščine, bi lastniki omenjene banke najprej odločali o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala iz skoraj 18 na dobrih pet milijonov evrov, medtem ko bi 12,7 milijona evrov prenesli v kapitalske rezerve. Nato pa bi delničarji odločali še o povečanju osnovnega kapitala za 50,4 do največ 192 milijonov evrov s popolno izključitvijo njihove prednostne pravice do novih delnic.

To pa se ne bo zgodilo, saj je Banka Slovenije še pred skupščino Probanko in Factor banko 6. septembra poslala v nadzorovano likvidacijo, vlada pa je obema bankama odobrila poroštvo za zagotavljanje likvidnosti. Probanki je država odobrila poroštvo v višini 490 milijonov evrov, za Factor banko pa v višini 540 milijonov evrov. Z njim bodo črpali posojilo za zagotavljanje likvidnosti in izplačilo vseh vlog varčevalcem.

Banki bosta sicer prenehanja normalno poslovali

Banka Slovenije je v obeh bankah imenovala tudi izredno upravo, in sicer je v Probanki predsednik uprave Imre Balogh, člana uprave pa Igo Gruden in Marko Novak, v Factor banki pa je predsednik uprave Klaus Schuster, člana uprave pa Matevž Slapničar in Vitomir Krašovec.

Za uvedbo postopkov so se odločili zaradi neizpolnjevanja pričakovanj po krepitvi kapitalske ustreznosti, dolgotrajnega postopka dokapitalizacije in šibke likvidnosti, ki se je poslabševala, je ob odločitvi pojasnil prvi mož Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Namen je krepitev stabilnosti v preostanku bančno-finančnega sektorja v Sloveniji in zaščita vseh varčevalcev v slovenskem bančnem sistemu, je dodal.

Banki bosta sicer do prenehanja normalno poslovali, postopek pa lahko traja tudi dve do tri leta, je pojasnil finančni minister Uroš Čufer.