Domače zavarovalnice se očitno pospešeno pripravljajo na strožje kapitalske zahteve, ki jih predvidoma z januarjem 2016 prinaša evropska direktiva Solventnost II. Kljub oslabitvam naložb v bančne obveznice in delnice in hkratnem upadanju zbranih premij so njihovi dobički na zavidljivih ravneh, vedno večje pa so tudi rezerve v bilancah.

Za boljšo sliko. Vodilna Zavarovalnica Triglav je samo v Sloveniji izgubila 6,5 odstotka oziroma 40 milijonov evrov premij, zaradi sanacije bančnega sistema pa je v zadnjem lanskem četrtletju izgubila 15 milijonov evrov. Tako je bil dobiček nekoliko nižji glede na leto 2012. Na ravni krovne družbe je znašal skoraj 50 milijonov evrov. A to Triglavu ni preprečilo, da dodatno poveča presežek razpoložljivega kapitala nad minimalnim, z 200 kar na 225 milijonov evrov. Zgodba je pri konkurenčnih zavarovalnicah podobna.

Čeprav se je uvedba direktive, ki bo brez dvoma zvišala zahteve po kapitalu, že nekajkrat odmaknila v prihodnost, so se torej v slovenskih zavarovalnicah (in njihovih lastnikih) odločili, da pohitijo in preprečijo morebitna presenečenja in neizpolnjevanje kapitalske ustreznosti.

Premije lani rekordno nizke, letos še nižje

Da je kriza z nekajletno zamudo udarila po zavarovalnicah, saj jim skupne premije od leta 2011 naprej upadajo, smo v Dnevniku že poročali. Po najnovejših podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ) pa so se Zavarovalnica Triglav, Adriatic Slovenica, Vzajemna, Zavarovalnica Maribor, Generali in druge tudi uradno vrnile v obdobje pred izbruhom krize. Lani so obračunale za 1,977 milijarde evrov premij, kar je 3,7 odstotka manj kot leta 2012.

Za razliko od Zavarovalnice Tilia, NLB Vite in Triglava Zdravstvene, ki je pridobil zaradi podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so praktično vse velike zavarovalnice ostale brez pomembnega dela portfelja. Koprski Adriatic Slovenica, ki si je pripojil hčerinsko podjetje KD Življenje in se s tem utrdil na mestu druge največje zavarovalnice na slovenskem trgu, je na področju premoženjskih zavarovanj izgubil tri odstotke premij. Tudi Vzajemna je doživela padec. V Zavarovalnici Maribor, ki je sredi leta po menjavi lastništva izgubila še prvega moža Draga Cotarja, pa se je upadanje še pospešilo, tako da je do konca leta izgubila 4,5 odstotka oziroma 12 milijonov evrov premij.

Januarja letos je sicer kazalo, da so zavarovalnice pred preobratom, saj so obračunane premije za štiri odstotke presegle tiste iz enakega obdobja lani, a jih je že naslednji mesec postavil na realna tla. Februarja so zbrale kar deset odstotkov manj premij, tako da so letos že v negativnem. Tudi sicer se pričakuje, da bo šele v prihodnjem letu prišlo do rasti trga, predvsem na področju življenjskih zavarovanj, veliko pa bo odvisno tudi od večkrat napovedane reforme dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Odpisi odnesli rekordne dobičke, kapital raste

Kljub temu zavarovalnice še povečujejo dobičke, ali pa jih vsaj ohranjajo. Med vzroki so racionalizacija poslovanja, podražitve, dobički na borzah in upad življenjskih zavarovanj ter s tem prihranjeni stroški pridobivanja novih polic. Če v prisilni sanaciji bank ne bi izgubile več deset milijonov evrov v delnicah in obveznicah, pa bi jih lani verjetno kar večina ustvarila najboljše rezultate po začetku krize.

Triglav je tako kljub visokim oslabitvam doživel minimalni upad. Pozavarovalnica Sava, ki je med lanskim letom prevzela Zavarovalnico Maribor, je imela medtem še večje izgube zaradi bančnih vrednostnih papirjev, a je kljub temu zvišala čisti dobiček za več kot polovico, na 14,8 milijona evrov. Zavarovalnica Tilia je ustvarila rekordnih 3,8 milijona evrov dobička, kar je 8,5 odstotka več kot predlani in nad načrti. Tudi Grawe je z nižjimi zbranimi premijami presegel načrte in ustvaril 2,6 milijona evrov čistega dobička.

Tako kot dobiček se krepi tudi njihova kapitalska ustreznost. Adriatic Slovenica, ki bo predvidoma konec meseca javno razgrnil rezultate združene zavarovalnice, je v letu 2012 presežek razpoložljivega kapitala povečal za skoraj 12 milijonov evrov, na 27,6 milijona evrov. Tudi Zavarovalnica Maribor je predlani zvišala omenjeni kazalnik, tako na področju premoženjskih kot življenjskih zavarovanj. Savo Re, ki je zaradi prevzema Zavarovalnice Maribor potrebovala dokapitalizacijo, so medtem hudo prizadeli odpisi bančnih obveznic, tako da je minulo leto končala s 16-milijonskim presežkom razpoložljivega kapitala (leto prej 19,7 milijona evrov). Bolje gre Merkur Zavarovalnici, saj je kapitalsko ustreznost zvišala za polovico, na šest milijonov evrov.