Italijanski BDP se je torej med aprilom in junijem po podatkih italijanskega statističnega urada Istat na četrtletni ravni skrčil manj, kot je bilo predvideno, to pa vzbuja upanje, da se bo ranljiva evrska država vendarle kmalu izvila iz recesije.

Prvo trimesečje je Italija v četrtletni primerjavi sklenila z 0,6-odstotnim padcem BDP, dinamika krčenja pa se še upočasnjuje in je bila v drugem trimesečju najpočasnejša po koncu leta 2011. V drugi polovici letošnjega leta bi se lahko država vrnila na pot rasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

»V tretjem in četrtem četrtletju bi lahko dočakali vrnitev BDP v pozitivno območje in bi končno lahko rekli, da je recesije konec,« je danes dejal italijanski minister za delo Enrico Giovannini.

Italijani so danes dočakali še eno pozitivno novico. Istat je namreč objavil tudi, da se je industrijska proizvodnja v državi junija okrepila. Na mesečni ravni je bila rast 0,3-odstotna.

V prid optimističnim pričakovanjem govorijo tudi drugi podatki. Poslovno zaupanje se je julija v sredozemski deželi okrepilo že tretji mesec zapored, brezposelnost pa je mesec dni pred tem upadla z rekordno visoke ravni. Junija se je izboljšalo tudi zaupanje potrošnikov, trgovina na drobno pa je maja napredovala prvič v letu dni.

Italijanski poslovneži in potrošniki v premiera Enrica Letto polagajo veliko upov, pišejo agencije. 46-letni predsednik vlade se sicer otepa veliko težav. Med drugim si želi uvedbe ukrepov za spodbujanje gospodarstva, a ga pri tem omejujejo pravila EU, vezana na javnofinančni primanjkljaj, težave pa ima tudi s koalicijskim partnerjem, nekdanjim premierjem Silvijem Berlusconijem.