Pred dnevi so državni lastniki začeli iskati finančnega svetovalca, ki bo usmerjal privatizacijski proces Palome, v kratkem pa naj bi bil objavljen tudi javni razpis za prodajo družbe.

Tako kot v nekaterih drugih primerih in v preteklih poskusih prodaje Palome si bo državno podjetje PDP, ki obvladuje 70 odstotkov delnic, prizadevalo, da bodoči lastnik družbo tudi dokapitalizira. Vprašanje pa je, koliko kupnine si lahko država, ki je Palomo lani uvrstila na seznam podjetij za prodajo, sploh lahko obeta. Družba je namreč tehnološko zaostala, zato so potrebne milijonske investicije v posodobitev opreme. Res pa je, da se poslovanje družbe pod vodstvom lani imenovanega predsednika uprave Tadeja Gosaka izboljšuje.

Tako kot že večkrat v preteklosti lahko pričakujemo, da bosta za nakup kandidirala slovaška družba SHP (Slovak Hygienic Paper) in srbski Drenik ND. V Palomi so pojasnili, da je zanje pomembno, da bi pridobili takšnega strateškega partnerja, ki bo družbo kapitalsko okrepil in ji zagotovil stabilen dolgoročni razvoj.

Paloma, ki zaposluje okoli 750 delavcev, je lani dosegla 84,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je približno toliko kot leta 2012. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) se je zvišal za 16 odstotkov, na 4,42 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa je znašal dober milijon evrov. Medtem ko je družba od leta 2010 do 2012 poslovala z izgubo, pri čemer ja ta leta 2012 znašala več kot milijon evrov, je lani poslovala z dobičkom v višini 130.000 evrov. V letošnjem letu Paloma načrtuje štiriodstotno rast prihodkov, in sicer na 88 milijonov evrov. Lani je Paloma prodala 65.000 ton higienskega papirja, od tega okoli 85 odstotkov na tujih trgih. Čeprav trg higienskih izdelkov pada, je družbi lani uspelo prodajo na slovenskem trgu, kjer obvladuje več kot tretjinski tržni delež, zvišati za dobrih osem odstotkov.

Koliko znašajo dolgovi do bank, v družbi niso želeli razkriti, po neuradnih informacijah pa naj bi se zadolženost v zadnjem času znižala za nekaj milijonov evrov. Po zadnjih javno dostopnih podatkih je imela Paloma konec leta 2012 skupno za 18,7 milijona evrov finančnih obveznosti. V družbi so pojasnili, da dolgove redno poravnavajo, z bankami pa se dogovarjajo tudi o reprogramiranju posojil. »S tem bi pridobili sredstva za vlaganja v razvoj, trg in boljše poplačilo upnikov,« so dodali.

Pri poslovanju gredo Palomi na roke tudi stabilne cene celuloze. Ključnega pomena za družbo pa je zniževanje stroškov zemeljskega plina in elektrike. V minulem letu je Paloma z zniževanjem stroškov energetike prihranila 1,5 milijona evrov, s poslovnim prestrukturiranjem pa ji je uspelo privarčevati 2,2 milijona evrov.