Eden od favoritov za nakup Steklarne Rogaška je največja steklarna na svetu Waterford z Irske. Ta je v preteklosti večkrat izrazila interes za nakup, sredi poletja pa so njeni predstavniki obiskali Steklarno Rogaška, kjer so pridobili najnovejše informacije o poslovanju družbe, smo izvedeli neuradno. Steklarna Rogaška z Waterfordom že dalj časa na veliko sodeluje, pri čemer z njim ustvari okoli tretjino vseh prihodkov od prodaje na leto.

Možni kupci se bodo za nakup Steklarne Rogaška potegovali na javni dražbi sredi oktobra. To je nedavno razpisala stečajna upraviteljica Zvona Ena Holdinga Mojca Breznik, izklicna cena za delnice pa znaša 6,7 milijona evrov. Lani je družbo neuspešno prodajala nadškofijska Metropolitana, ki ima zastavno pravico na delnicah Steklarne Rogaška. Morebitni kupec bo moral prevzeti tudi obveznosti do Abanke Vipe, ki znašajo približno 24 milijonov evrov. Od tega zneska na zabilančne obveznosti odpade 14 milijonov evrov. Ker naj bi bile te terjatve Abanke vprašljive, obstaja možnost, da bi jih banka del odpisala.

Predsednik uprave Steklarne Rogaška Davor Šenija je pojasnil, da so se prihodki od prodaje v prvem polletju letošnjega leta znižali za pet odstotkov in da je družba dosegla nekaj deset tisoč evrov čistega dobička. Poleg zaostrenih razmer na trgu na padec prodaje vpliva odsotnost naročil enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev kristala in porcelana Lenox iz ZDA v zadnjih nekaj mesecih. Ta je pri steklarni letno naročal od enega do 1,5 milijona evrov blaga. Določen vpliv na padec prihodkov ima tudi dolgotrajen prodajni postopek, je ocenil Šenija. Po drugi strani se v družbi z enim od kitajskih podjetij dogovarjajo, da bi vstopili v 260 tamkajšnjih prodajaln, določena naročila že prihajajo iz Rusije, prodaja na Bližnjem vzhodu pa se je zvišala za 50 odstotkov.

Skupina Steklarna Rogaška je lani dosegla dobrih 36 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja enoodstotno rast. Pri tem se je čisti dobiček zvišal za 35 odstotkov, na 558.000 evrov. sm